Vrijwilligerswerk doen als je arbeidsongeschikt bent
MS kan ervoor zorgen dat een betaalde baan niet meer lukt. Mensen die bezig willen blijven kunnen vrijwilligerswerk doen. Maar mag dat zomaar?
In het kort
- Sommige mensen moeten stoppen met werken door MS.
- Stoppen met een betaalde baan betekent vaak niet dat je niks meer kunt doen.
- Vrijwilligerswerk kan een manier zijn om bezig te blijven en mensen te ontmoeten.
- Ben je volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan mag je gewoon vrijwilligerswerk doen.
- Voor vrijwilligerswerk heb je geen toestemming nodig van uitkeringsorganisatie UWV. Het is wel handig om het vrijwilligerswerk aan hen door te geven.
Niet meer kunnen werken door MS
MS, multiple sclerose, kan grote gevolgen hebben. Sommige mensen moeten door de klachten van de ziekte stoppen met werken. Dit verandert veel in het dagelijks leven. Het is belangrijk om te kijken wat er nog wel kan. Vrijwilligerswerk is een manier om bezig te blijven en om mensen te ontmoeten. Dit kan helpen om je goed te blijven voelen.
Vrijwilligerswerk mag, onder voorwaarden
Als je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent, mag je gewoon vrijwilligerswerk doen. Dit heeft meestal geen gevolgen voor een uitkering. Het vrijwilligerswerk moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden van uitkeringsorganisatie UWV.
- Het werk is onbetaald. De organisatie waar je vrijwilligerswerk doet mag je alleen een vergoeding geven voor onkosten, zoals reiskosten.
- Het werk gebeurt bij een maatschappelijke organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een stichting of vereniging zijn.
- Het werk werd niet eerder voor loon gedaan. Als het werk voorheen een betaalde baan was, vindt het UWV dit geen vrijwilligerswerk. Het werk moet bijvoorbeeld al minimaal 1 jaar alleen door vrijwilligers gedaan zijn.
Wat als het vrijwilligerswerk niet voldoet aan de voorwaarden?
Het is belangrijk om te controleren of vrijwilligerswerk voldoet aan de voorwaarden van het UWV. Is dit niet zo? Dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering. Het UWV kan dan bepalen dat je een werknemer bent en geen vrijwilliger. Dit betekent dat je uitkering lager kan worden of zelfs helemaal gestopt wordt.
Maximale vergoeding en maximaal aantal uren
Als je vrijwilligerswerk doet, is het ook belangrijk om te controleren hoeveel werk je precies doet. Werk je meer dan 20 uur per week als vrijwilliger? Of komt je vergoeding boven de 210 euro per maand of 2100 euro per jaar? Dan kan dit invloed hebben op de hoogte van je uitkering. Houd ook de onkosten, zoals reiskosten, voor het vrijwilligerswerk zorgvuldig bij. Als de onkosten boven de maximale vergoeding uitkomen, wil het UWV zien dat je de onkosten ook echt hebt gemaakt.
Vrijwilligerswerk melden
Het is meestal niet verplicht om vrijwilligerswerk te melden bij het UWV. De organisatie hoeft ook geen toestemming te geven, voordat je begint met vrijwilligerswerk. Het is wel handig om vrijwilligerswerk door te geven aan het UWV. Zo voorkom je misverstanden en kun je advies vragen als dat nodig is. Als je een vergoeding krijgt voor het vrijwilligerswerk kan dit gevolgen hebben voor de uitkering die je krijgt.
Wanneer moet je vrijwilligerswerk melden bij het UWV?
Soms moet je vrijwilligerswerk wel melden bij het UWV:
- Bij een WW-uitkering. Dit is een uitkering bij werkloosheid. Hierbij moet je verplicht zoeken naar een betaalde baan. Vrijwilligerswerk mag dit niet tegenhouden.
- Bij een WGA-uitkering. Dit is een uitkering als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, maar nog wel wat betaald werk kunt doen. Vrijwilligerswerk mag betaald werk dan niet in de weg zitten.
- Bij meer onkostenvergoeding dan toegestaan. Maak je meer onkosten dan 210 euro per maand of 2100 euro per jaar? Dan controleert het UWV of je die onkosten ook daadwerkelijk gemaakt hebt.
- Bij vrijwilligerswerk dat lijkt op je oude baan. Het UWV wil dan controleren of je wel echt vrijwilligerswerk doet of dat je eigenlijk nog een betaalde baan doet.
Heb je het UWV gemeld dat je vrijwilligerswerk doet, maar stop je hiermee? Dan kun je dit doorgeven op de website van het UWV.
Artikel met medewerking van:
- Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 28 mei 2024