Solliciteren met MS
Je hebt MS en je wilt solliciteren op een baan. Hoe voer je een sollicitatiegesprek? Wat vertel je over je ziekte?
In het kort
- Als je MS hebt, kan een baan helpen om je beter te voelen.
- Een baan moet goed bij je passen. De belangrijkste vraag is: wat kun je wél?
- Heeft MS invloed op je werk? Dan vertel je dat tijdens het sollicitatiegesprek.
- MS mag niet centraal staan in het gesprek. Het gaat om je kwaliteiten.
- Er zijn regelingen die het voor een werkgever interessant maken om jou aan te nemen.
Op zoek gaan naar een baan
De diagnose MS, multiple sclerose, kan zorgen voor minder zelfvertrouwen. Werken helpt juist om meer zelfvertrouwen te krijgen en je beter te voelen. Het kan dus een goed idee zijn om te gaan solliciteren. Misschien wordt het je eerste baan. Of je hebt al een baan, maar je wilt toch iets anders gaan zoeken. Wat is daarbij belangrijk? Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek? Ben je bijvoorbeeld verplicht om te vertellen dat je MS hebt?
Wat kun je wél?
Allereerst is het belangrijk dat je kijkt wat voor baan écht bij je past. Je gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: wat kan ik? Al brengt MS beperkingen met zich mee, je moet je richten op wat je wél kunt. Daarbij moet je zeker niet vergeten dat je werk ook leuk moet zijn. Werkplezier is belangrijk om je beter te voelen.
Wat vertel je over je ziekte?
Als je gaat solliciteren, hoef je niets te zeggen over je MS. De werkgever mag ook niet vragen naar jouw gezondheid of ziekte. Maar als jouw klachten invloed hebben op het werk, moet je het wél melden. Wil je bijvoorbeeld elke dag een uur later beginnen, omdat je door MS meer tijd nodig hebt om op te staan? Of heb je een aangepaste werkplek nodig? Dan moet je dat zeker vertellen. De werkgever kan daar dan rekening mee houden.
Je kwaliteiten, daar gaat het om
Elk sollicitatiegesprek is anders, en elke werkgever is anders. Je kijkt steeds opnieuw hoeveel je wilt vertellen over je ziekte. Voor de ene werkgever is MS iets engs. De andere werkgever vindt het juist heel positief om erover te praten. In elk geval moet je niet té veel nadruk leggen op je ziekte. Het gaat tijdens het gesprek immers om jouw kwaliteiten. Wat heb je allemaal te bieden? Waar maak je deze werkgever blij mee? Dat is het belangrijkste, zo verkoop je jezelf als werknemer.
Meer kans dankzij regelingen
Voor een werkgever kan het heel interessant zijn om iemand met een beperking aan te nemen. Daar zijn namelijk speciale regelingen voor. Bijvoorbeeld subsidies voor aanpassingen op de werkplek. Of de mogelijkheid om te starten op proef. De werkgever hoeft je dan niet meteen salaris te geven, omdat je je uitkering nog hebt. Het is goed om dit tijdens je sollicitatiegesprek te noemen. Het wordt dan nóg aantrekkelijker om jou aan te nemen.
Blijf positief én blijf jezelf
Word je niet aangenomen? Dan is het belangrijk dat je de moed niet opgeeft. De afwijzing hoeft immers niet door je MS te komen. Het kan zijn dat er gewoon geen klik was. En wat de ene werkgever een nadeel vindt, ziet de andere werkgever misschien wel als een voordeel. Daarom moet je jezelf ook nooit aanpassen. Blijf gewoon jezelf.
Artikel met medewerking van:
- Bernadette Linssen - adviseur verzekeringsarts, UWV
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 17 januari 2024