Leven met MS

Hoe houd je positieve veranderingen in je leven vol?

Als je dingen in je leven verandert, is het soms moeilijk om dat vol te houden. Er zijn manieren om te zorgen dat het wel lukt. Ontdek wat je kunt doen. 

In het kort

  • Dingen veranderen in je leven is moeilijk. Bijvoorbeeld gezonder leven of je grenzen duidelijker aangeven. Veranderingen volhouden is vaak nog lastiger.
  • Er zijn manieren die het makkelijker maken om positieve veranderingen vol te houden.
  • Als je dingen in je leven verandert, is het belangrijk om te bedenken waarom je dat doet. Een duidelijk doel helpt.
  • Soms helpt het om een verandering in je leven te bespreken met iemand anders. Of om samen hetzelfde te veranderen. Zo motiveer je elkaar.
  • Een verandering perfect volhouden, dat lukt vaak niet. Wees niet te streng voor jezelf als het even minder goed gaat. 

Kiezen voor verandering in je leven

Bij MS, multiple sclerose, verandert er vaak veel in je leven. Soms maak je zelf keuzes voor verandering in je leven. Bijvoorbeeld als je gezonder wilt leven. Of als het nodig is om vaker duidelijk te zeggen wat je wel en niet kunt doen. Iets veranderen wat je gewend bent, kan moeilijk zijn. Een verandering langere tijd volhouden is vaak nog lastiger. Er zijn manieren die het makkelijker maken om positieve veranderingen vol te houden. 

Stel duidelijke doelen

Om een verandering vol te houden, heb je motivatie nodig. Dit is de reden van je doel. Het zegt waarom je iets wilt veranderen. Hoe sterker de motivatie, hoe makkelijker het is om iets vol te houden. Het helpt om je voor te stellen wat er gebeurt als je de verandering volhoudt. Ga je je er beter door voelen? Houdt het je lichaam gezond? Het helpt om je motivatie op te schrijven. Een opgeschreven doel wordt vaker behaald dan een uitgesproken doel. En als je het opschrijft, kun je je doel ook nog eens teruglezen. Dit geeft je nieuwe motivatie. Omschrijf het doel als iets wat je wel wil doen in plaats van iets waarmee je wil stoppen. Dit maakt het makkelijker om vol te houden.

Doe één ding tegelijk

Iedere dag heb je een bepaalde hoeveelheid energie, tijd en aandacht. Je kunt dus niet alles tegelijk. Als je meerdere dingen tegelijk verandert, is het moeilijk om het vol te houden. Het helpt om je aandacht te richten op 1 of 2 veranderingen op hetzelfde moment. Maak een verandering ook niet te groot. Dit maakt het eenvoudiger om een plan te maken voor wat je gaat veranderen en hoe je dat wilt doen. Als je een verandering na een tijdje gewend bent, kun je je richten op een volgende verandering. 

Plan de positieve verandering

Als je iets positief wilt veranderen in je leven, is het belangrijk om je voor te bereiden. Start op een handig moment en denk na over wat je moet doen voor de verandering. Bedenk ook wat je kan helpen om de verandering vol te houden. Bijvoorbeeld een goede planning voor je maaltijden, als je gezonder gaat eten. Of een vast moment waarop je kijkt hoe het gaat met de verandering die je wilt. Soms kun je ook hulp vragen. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen als je meer wilt sporten. 

Doe het samen

Ben je van plan iets te veranderen in je leven? Praat erover met mensen om je heen. Zij kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven. Bijvoorbeeld door je aan te moedigen of af en toe te herhalen waarom jij iets wilde veranderen. Het kan ook fijn zijn om een verandering samen met iemand te doen. Daag een naaste bijvoorbeeld uit om allebei iets te veranderen in je leven. Zo motiveer je elkaar om iets vol te houden. 

Wees niet te streng voor jezelf

Verandering lukt meestal niet in een keer. Soms gaat een positieve verandering heel goed en soms lukt het even wat minder. Het is belangrijk dat je niet boos wordt op jezelf. Je mag het altijd opnieuw proberen. Het helpt ook om terug te kijken als je iets positief veranderd hebt. Zo zie je dat je al best goed bezig bent. Dat motiveert je om ermee door te gaan. 

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Marieke de Gier - GZ-psycholoog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Psychische gezondheid

Volgend artikel