'Aankleurende laesie': Hoe contrastmiddel MS- ontstekingen zichtbaar maakt
Als je bekend bent met MS, herken je vast die lichte vlekken op je MRI-scan. In een eerdere video heb ik uitgelegd wat de verschillende MRI-beelden betekenen en wat je daarop kunt zien.
[Link naar het filmpje: "MRI-beelden bij MS"]
'Aankleurende' laesies
Maar laten we eens inzoomen op laesies die 'aankleuren' met contrastvloeistof.
Sommige MRI-scans voor MS-patiënten maken gebruik van een contrastmiddel met gadolinium. Gadoliniummoleculen verkorten de spin-lattice relaxatietijd (T1) van voxels waarin ze aanwezig zijn, wat resulteert in een helderder signaal op T1- gewogen beelden. Als dit je niets zegt en je wilt het wel begrijpen, dan raad ik je aan om deze video te bekijken:
[Link naar het filmpje: “MRI, hoe werkt het?”]
Belangrijk om te weten is dat op de plekken waar het contrastmiddel komt, het beeld op de MRI helderder is, zoals hier te zien is:
De BBB
Hoe komt dit contrastmiddel in de MS-laesie terecht?
Het contrastmiddel bindt niet specifiek aan een MS-laesie of ontsteking. Maar waarom komt het dan wel in een MS- laesie terecht en niet op andere plekken in je hoofd?
Dit heeft te maken met de BBB, niet de 'BoerBurgerBeweging', maar de 'Bloed- Brein Barrière'.
De BBB voorkomt normaal gesproken dat stoffen uit je bloed zomaar je hersenen binnenkomen. De cellen in de wand van de bloedvaatjes in de hersenen sluiten ze goed af met zogenaamde 'tight-junctions'.
Voor contrastmiddel in het bloed geldt dus normaal gesproken dat het de hersenen niet binnen kan komen. Bij een gezond persoon zou het inspuiten van het contrastmiddel en het maken van een MRI-scan resulteren in lichtere bloedvaten, maar zonder verdere veranderingen aan de hersenen. Het contrastmiddel komt simpelweg de hersenen niet binnen.
Echter, bij een actieve ontsteking raakt de BBB tijdelijk lek. Hierdoor kan het contrastmiddel op die plek wel je hersenen binnensijpelen, waardoor er dan op het MRI-beeld dan zo’n licht plekje ontstaat. Wat je ziet is niet de ontsteking zelf, maar een effect dat indirect wordt veroorzaakt door de ontsteking.
Hoe lang kleurt een laesie aan?
Doorgaans herstelt de BBB zich binnen enkele weken of maanden. Trouwens, omdat die 'aankleuring' niet direct door de ontsteking wordt veroorzaakt, betekent dit niet per se dat de acute ontstekingsreactie voorbij is.
In sommige gevallen kan een laesie langer dan een half jaar blijven 'aankleuren'*. Hoewel niet volledig begrepen, kan dit duiden op chronische ontsteking in de laesie. Zo'n laesie blijft als het ware 'smeulen'. Als er zichtbare ontstekingsactiviteit aanhoudt op een MRI, kan dit een reden zijn om te overwegen over te stappen naar een ander MS-medicijn.
*Verwijzing naar studie: https://www.ajnr.org/content/ajnr/22/4/66 4.full.pdf