Vorm MS (nog) onbekend...

29 februari 2024 5 waarderingen 1 reactie

MS wordt vaak ingedeeld in verschillende 'vormen'. Ook hier op MS.nl kun je meer lezen over RRMS, SPMS en PPMS.

Echter, MS is niet zo gemakkelijk in strikte categorieën te plaatsen, zoals ik al vier jaar geleden uitlegde in een video van Stichting MS in beeld.

Het 'lekkende zwembad'-model

In die video legde ik naast de standaard indeling ook een model uit voor MS: ‘Het lekkende zwembad’-model.

Nog steeds is dat mijn favoriete model. Niet omdat het de biologie en de achterliggende processen zo goed beschrijft, maar omdat het heel inzichtelijk maakt wat je als patiënt ervaart en waarom.

Ik gebruik dat model nog vaak om uit te leggen wat voor invloed bepaalde dingen hebben op je klachten.

In vogelvlucht

Stel: Je hersenen zijn een zwembad. Het zwembad heeft een schuine bodem. Het is ondiep bij de oogzenuwen en het ruggenmerg. Daartussen zitten de kleine hersenen en de hersenstam. En het is het diepste bij de grote hersenen.

Een MS-laesie is een stalagmiet die omhoogkomt vanaf de bodem.

De hoeveelheid water in het zwembad stelt voor hoe goed je hersenen kunnen omgaan met schade.

Onder het wateroppervlakte merk je een laesie niet, maar komt ie er boven uit dan krijg je klachten. Laesies in het ondiepe gedeelte van het zwembad merk je eerder.

Tijdens een terugval/Schub/opstoot schiet zo'n stalagmiet door het wateroppervlakte (de klinische drempel), waardoor je klachten ervaart. Een tijdje later zal de ontsteking afnemen en wellicht zullen je hersenen de schade deels herstellen door remyelinisatie of er omheen werken. Dat kan ervoor zorgen dat zo'n laesie weer onder het wateroppervlakte verdwijnt en je dus de klachten die deze eerst veroorzaakte niet meer merkt.

Door neurodegeneratie (het kapot gaan van zenuwcellen, b.v. door MS-progressie of door ouderdom) neemt de hoeveelheid water af. Daardoor kan bestaande schade worden blootgelegd en kan het zijn dat je klachten gaat ervaren die je al tijden niet meer hebt gevoeld.

Stress

Mentale stress, een griepje, slecht slapen, enzovoort, zorgt ervoor dat het water, de functionele reserve, tijdelijk afneemt. Dit legt soms bestaande schade bloot en veroorzaakt tijdelijk dus extra klachten. Dat herken je als MS-patiënt vast.

Gelukkig gaat het weer over als het beter met je gaat.

MS medicijnen

Alle huidige MS-medicijnen gaan nieuwe ontstekingen tegen.

Maar is er al veel schade en is het dalen van het wateroppervlakte het probleem, dan helpen die medicijnen niet goed.

Daarom is vroegtijdig ingrijpen met effectieve MS-medicatie zo belangrijk.

Bekijk onze YouTube-video voor een uitgebreidere uitleg!

1 reactie

Avatar van Linda
29 februari 2024 om 11:59

Beste Bram, dankjewel voor je (nieuwste) filmpje met uitleg over het lekkende zwembad-model! Hiermee snap ik helemaal hoe het kan dat mijn klachten soms flink toenemen terwijl er op een MRI-scan geen nieuwe schade of activiteit zichtbaar is. En ook dat de term stress veel meer omvat dan alleen mentale stress. Nu begrijp ik ook waarom ik altijd meer last bij warm weer heb: hittestress 😉

Avatar van BramBram

Heeft zelf MS

Vorm MS (nog) onbekend

Blogt sinds februari 2024

Simpel maar niet versimpeld

31 volgers

7 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog