Over MS

NMOSD

Er zijn zenuwziekten die geen MS zijn, maar er wel op lijken. Een daarvan is NMOSD. Bij deze ziekte zijn de aanvallen meestal ernstiger dan bij MS.

In het kort

  • NMOSD is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, net als MS.
  • Ontstekingen in de oogzenuw en het ruggenmerg kunnen onder andere leiden tot blindheid en verlamming.
  • Aanvallen zijn bij NMOSD meestal ernstiger dan bij MS. Ook geven ze vaak meer restklachten.
  • De diagnose NMOSD is lastig te stellen. Daarvoor zijn allerlei onderzoeken nodig.
  • Het is belangrijk om meteen te starten met medicijnen die de ontstekingen remmen.

NMOSD, een zeldzame ziekte

Net als MS, multiple sclerose, is NMOSD een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Bij NMOSD ontstaan er ontstekingen, vooral in de oogzenuw en het ruggenmerg. Dit kan leiden tot (tijdelijke) blindheid, blaasproblemen en verlamming van de armen en benen. Daarnaast komen vaak (rest)klachten zoals vermoeidheid, spierstijfheid en zenuwpijn voor. De ziekte is zeldzaam: in Nederland hebben ongeveer 200 mensen NMOSD.

Wat betekent NMOSD?

De afkorting NMOSD staat voor: neuromyelitis optica spectrum disorder. Kort wordt ook wel gezegd: neuromyelitis optica of NMO. Deze naam slaat op de ontstekingen in de oogzenuw en het ruggenmerg. Met spectrum disorder wordt bedoeld dat er verschillende verschijningsvormen kunnen zijn. Naast de klachten door de ontstekingen kan iemand bijvoorbeeld last hebben van langdurige misselijkheid of slaapaanvallen.

Hoe ontstaat de ziekte?

De ontstekingen bij NMOSD worden veroorzaakt doordat afweercellen bepaalde delen van het zenuwstelsel aanvallen. Hierbij ontstaat schade aan de zenuwcellen en de beschermlaag van de zenuwuitlopers, de myeline. De zenuwcellen geven dan steeds slechter signalen door aan de spieren en organen. Die werken daardoor niet meer zoals het hoort.

Een ander verloop dan bij MS

De klachten van NMOSD lijken erg op die van MS. Toch zijn er verschillen. Bij NMOSD zijn de aanvallen meestal ernstiger dan bij MS. Ook gaat het herstel veel moeilijker. Na een aanval is bij NMOSD de kans op restklachten dus groter dan bij MS. Daar komt bij dat bijna alle mensen met NMOSD aanvallen blijven houden.

Is het NMOSD of niet?

De neuroloog wil zeker weten dat het NMOSD is en geen MS. De meeste MS-medicijnen werken namelijk niet goed bij NMOSD. Wel is het lastig om de diagnose NMOSD te stellen. Daarvoor zijn verschillende onderzoeken nodig, zoals een MRI-scan en een bloedonderzoek.

Behandeling van NMOSD

Zodra zeker is dat het NMOSD is, moet de behandeling beginnen. Het is belangrijk om meteen te starten met medicijnen die de ontstekingen remmen. Zo kan de zenuwschade zoveel mogelijk worden beperkt. Ook zijn medicijnen nodig die de kans op nieuwe aanvallen kleiner maken. Voor de restklachten, zoals zenuwpijn en spierstijfheid, zijn er verschillende behandelingen. Deze zijn vergelijkbaar met de behandelingen voor MS-klachten.

Bekijk de video op https://api.ms.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F911114211%3Fshare%3Dcopy&signature=c5a8be410ad6c6dd6df58ed2150eab26a7144e8411f5c8f384fe2dae3b0c9a09

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Beatrijs Wokke - neuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Verwante aandoeningen

Volgend artikel