MS-onderzoek

Onderzoek naar het herstel van myelineschade

Myeline is de beschermlaag rondom zenuwen. Deze gaat kapot bij MS. Kan de myelineschade nog herstellen? 

In het kort 

  • Bij MS ontstaat er schade aan myeline. Dit is de beschermende laag rond de zenuwen. 
  • Myelineschade kan soms uit zichzelf herstellen, maar bij MS stopt dit herstel na een tijdje. 
  • Waarschijnlijk heeft dit te maken met speciale helpende cellen rondom de zenuwen. Normaal repareren deze de myelineschade. 
  • Wetenschappers willen beter begrijpen hoe myelineherstel werkt en of ze dit kunnen inzetten bij nieuwe therapieën om myelineschade te herstellen.

Myelineschade bij verschillende vormen van MS 

Bij MS, multiple sclerose, valt het afweersysteem de beschermlaag rond de zenuwen aan. Die laag wordt ook wel myeline genoemd. Hierdoor komen seintjes tussen de hersenen en het lichaam minder goed aan. Die beschadigde myeline groeit soms terug. Speciale cellen in de hersenen helpen bij de opbouw van myeline. Vooral bij relapsing remitting MS (RRMS) blijkt myeline soms terug te kunnen groeien. Maar bij progressieve MS gebeurt dit niet. Doordat de beschermende myeline weggaat, raken de blootliggende zenuwen ook beschadigd. 

Waarom groeit myeline niet terug? 

Als je ouder wordt, groeit myeline steeds minder goed terug. Wat er precies misgaat bij het herstel van myeline bij MS, is nog niet duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat de helpende cellen minder goed werken. Ook kijken ze naar de invloed van genen. 

Myelineschade herstellen 

Onderzoekers proberen behandelingen te ontwikkelen om de myeline terug te laten groeien. Dat proces noemen ze ook wel: remyelinisatie. Door wetenschappelijk onderzoek weten we al welke cellen helpen bij het opbouwen van myeline. Dit zijn oligodendrocyten en astrocyten. Deze speciale helpende cellen zitten rondom de zenuwcellen. Onderzoekers proberen te weten te komen hoe remyelinisatie precies werkt bij mensen met MS en wat er gedaan kan worden om dit proces te verbeteren. Door het herstel van de myelineschade kunnen klachten die horen bij MS misschien verminderen.  

Een oligodendrocyt maakt myeline aan rond de zenuwuitloper.

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden
  • dr. Erwin Hoogervorst - neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 7 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar de behandeling van MS

Volgend artikel