Sporten en bewegen naast een baan

Laatste activiteit: 2 april 2024 23 reacties 4 volgers 5 waarderingen
Avatar van Eva
Eva
Moderator
16 februari 2024 om 18:11
Moderator

Ik merk dat ik het best lastig vind regelmatig te bewegen naast mijn werk (ik doe zittend werk, waarbij ik niet makkelijk van kan opstaan om even heen en weer te lopen bijvoorbeeld. Dus het is ook echt veel zitten..).

Na mijn diagnose heb ik meteen zelf gevraagd aan de MS verpleegkundige of ik naar een fysiotherapeut verwezen kon worden, het liefst een die verstand heeft van MS. Inmiddels sport ik daar 2 keer per week. Dit vind ik fijn, naast dat ze verstand van MS hebben is het ook fijn om vaste afspraken te hebben. Dit vormt een stok achter de deur, wat voor mij wel nodig is omdat ik merk dat het bewegen er anders vaak bij in schiet. (Vanwege vermoeidheid van het werk, en in het weekend omdat m’n benen al snel uitgeput voelen na en paar kleine klusjes als de was doen).

Eigenlijk zou ik naast de 2 keer per week bij de fysiotherapeut op de andere dagen ook iets willen doen als wandelen, yoga of bv nog een krachttraining thuis. Ik merk dat het bij mij vooral bij goede voornemens blijft, ook al weet ik hoe goed het voor m’n lichaam is om wel nog meer te bewegen. De keuze tussen toch even door de vermoeidheid heen te beuken om wel nog wat te bewegen of toegeven aan het moe voelen na een werkdag vind ik een lastige..

Ik ben wel benieuwd, hoe doe jij dat? En/of heb je nog tips?

Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
16 februari 2024 om 18:28
Moderator

Hoi Eva

Ik heb veel baat Yin-yoga dat is een rustige manier van bewegen misschien is dat iets voor je

Met Yin-yoga geeft mij minder stijfheid en pijn
En het ontspant ook mijn hoofd

Als je meer wilt weten vraag het me gerust

18 februari 2024 om 10:54

Hoi Eva,

Heel herkenbaar dat van die stok achter de deur!

Na mijn revalidatie wat beëindigd is in december 2023 ben ik op zoek gegaan naar iets wat hierop aansloot.En ik heb mijn goede voornemen omgezet in daden💪🏻Doe nu 1x in de week aqua fysio.En probeer ik bijna iedere dag 5 km te wandelen.Is het echt blubber weer dan fiets ik op de home trainer.

Gr Bianca

18 februari 2024 om 13:44

Wandelen lukt mij nog maximaal 750m met rollator. De driewielfiets is werkelijk een uitkomst, ik fiets zoveel mogelijk. Maar het bij lange na niet de beweging die ik in het verleden gewend was, wedstrijdroeien in weer en wind, halve marathons en bergen beklimmen, van hut naar hut.

Bewerkt op 18 februari 2024 om 14:30
Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
18 februari 2024 om 14:46
Moderator

Quanku00

Heb je wel eens gedacht om naar sport fysio te gaan?

Dan krijg je goede begeleiding van fysiotherapeut en wordt na eenmalig 21 behandeling voor ons ms patiënten vergoed vanuit de basisverzekering. Wel eerst je eigen risico opmaken maar ik denk dat je die toch wel gebruikt .
Fysiotherapeut kan dat onder chronische indicatie declareren

18 februari 2024 om 17:40

Hoi Esmeralde,

Dat wist ik niet dat sport fysio vergoed word.Dacht dat je zorgverzekering dit wel of niet vergoed.

Gr Bianca

18 februari 2024 om 18:04

Hallo Eva,

Sinds mijn diagnose PPMS 1 1/2 jaar ben ik veel meer gaan sporten. Naast fitness 1 maal per week ga ik 2 maal per week naar Pilatus. Pilatus is voor mij een geweldige ondersteuning. Je versterkt je spieren en je stabiliteit. Ik viel nogal eens tijdens het wandelen en dat is nu een zeldzaamheid! Voor mij werkt het heel goed om mobiel te blijven.

Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
18 februari 2024 om 18:09
Moderator

Hoi Bianca

Veel mensen weten niet dat in Nederland (sport)fysio na eenmalig 21 behandelingen (dus 1 x in je leven niet elk jaar 21 )wordt vergoed uit de basisverzekering als je ms hebt . Als het goed is weet je fysio dit

18 februari 2024 om 19:08

Hoi Esmeralde,

Dank je wel voor je uitleg.

Ik ga contact opnemen met een fysiopraktijk .

Avatar van Pluk.de.dag
18 februari 2024 om 23:33

Je kunt ook gebruik maken van gespecialiseerde fysiotherapeuten, die tellen dan gewoon mee in je "normale" vergoeding voor fysio.
Ik heb gebruik gemaakt van een bekkenfysiotherapeut, handen fysiotherapeut.

Hoi Eva
Even terug naar jouw en het vinden van motivatie om naast de fysio nog iets te zoeken. Mijn behandelaar (professor aan het Academisch MS centrum) is zelf marathon loper en sterk voorstander van bewegen. Voor iedereen en zeker in het bijzonder mensen met MS. Hij motiveert mij ook om te blijven sporten zoals ik nu doe, Ik fiets gemiddeld 300km in de week. Mijn conditie is beter dan de gemiddelde Nederlander. Hij heeft ook uitleg gegeven waarom.
Het is de uitdaging om zo fit mogelijk (kracht en conditie) te blijven. Uiteraard omdat dit goed is voor je maar in ons geval ook om een buffer te hebben.
Het geeft je lichaam energie om weerstand te bieden tegen terugvallen door de MS. Het zou erg zonde zijn als je je fitheid verliest in een stadium dat je wel zou kunnen sporten ondanks je MS. Als je door je MS niet kunt sporten dan wordt je daarmee geconfronteerd zonder dat je er iets aan kunt doen.
Blijf bewegen / sporten je lichaam uitdagen en prikkelen, iedereen natuurlijk op zijn / haar niveau. Het is gemakkelijker om fit te blijven dan dat je het moet opbouwen. Sterker nog de kans is heel groot dat wat weg is je niet gaat terugkrijgen door je MS.
Ik heb zelf ondervonden hoe het je kan helpen. In december 2022 heb ik 3 weken in het ziekenhuis gelegen met een hersenvliesontsteking. In het ziekenhuis zaten ze met de handen in het haar wat ze met mij aan moesten. Ze hebben zelfs mijn bloed naar Denemarken opgestuurd. Ze hebben op gegeven ogenblik mijn vrouw opgebeld dat ze naar het ziekenhuis moest komen want ik lag kritiek en het zou zo maar eens voorbij kunnen zijn. (Mijn verhaal heeft in het tijdschrift gestaan van de MS vereniging MenSen). Dat ik erg fit was heeft er mede voor gezorgd dat ik het gered heb en helemaal ervan ben hersteld, hier zeggen alle specialisten die erbij betrokken waren.


Ik hoop dat je iets hebt aan mijn verhaal en ik hoop nog meer dat het je de aanzet geeft om te gaan sporten. Niet alleen om dit te worden maar het is bewezen dat sporten ook heel erg goed is voor je mentale gezondheid en dat is iets wat wij ook erg goed kunnen gebruiken.
Heel veel succes.

gr Pieter

19 februari 2024 om 00:50

Hoihoi,

Ja, ik zit al in een speciale MS sportfysio groep. Wat ik daar leer is juist naar mijn lichaam te luisteren en niet, zoals ik in de sport en het dagelijks leven deed, doorknallen tot het einde. Die focus en de basisconditie, die heb ik nog wel ja. Maar dat lichaam wil niet meer mee.

Daarnaast maakt het stuk verlies-rouw, dat mijn lichaam nooit meer zo fit en stabiel aanvoelt als in die tijd, me niet gemakkelijk. Wat is voor mij fit? Een rusthartslag van 44 (nu 52), naar de supermarkt zonder uitgeteld te raken (nu ben ik doodop na een dergelijk uitje), lekker naar het bos met de hond (nu amper een blokje om met de rollator), lekker uitgebreid koken of bakken voor mijn gezin (het is nu een dagtaak/marathon)

Ik heb een chronische machtiging voor MS fysio, je betaalt dan de eerste 21 behandelingen (basisverzekering) zelf, daarna nooit meer (door dat chronische...). Alles wat MS gerelateerd is krijg ik dan vergoed.

Mocht je voor iets anders naar de fysio moeten, dan betaal je wel weer die 21 behandelingen (basisverzekering) zelf.

Met een aanvullende verzekering (topping) kun je eventueel die 21 behandelingen tegemoet komen, je betaalt daar maandelijks dan wel weer extra voor.

Bewerkt op 19 februari 2024 om 00:51
Avatar van Bram
19 februari 2024 om 06:12

Ik vind het een geweldige vraag @Eva!

"Hoe ga jij om met de uitdaging om regelmatig te bewegen naast je werk, vooral als vermoeidheid een rol speelt?"

Ik merkte toen ik nog voltijd werkte dat dit een gigantische uitdaging was. Als ik terug kwam van mijn werk (en nadat we gegeten hadden en de kinderen op bed lagen) had ik geen fut meer om te gaan sporten. En dat terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat sporten en bewegen fantastisch is voor mensen met MS (meer energie, minder cognitieve problemen, minder achteruitgang).

Nu werk ik niet meer, en sport ik regelmatig, dat sporten heeft inderdaad enorme voordelen.

Wat zou ik terugkijkend veranderd hebben aan mijn leven toen ik nog wel werkte?

Ik denk dat ik met mijn werkgever had gekeken of ik niet op vaste moment in de dag naar een sportcentrum in de buurt van mijn werk zou kunnen gaan. In mijn geval was het zeker zo dat ik voor mijn werkgever productiever was geweest als ik dat had gedaan, dan wanneer ik gewoon de hele dag had doorgewerkt.

Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
19 februari 2024 om 08:16
Moderator

Wat Qanuka00 schrijft over vergoeding van ms gerelateerde klachten is juist alleen wat ms gerelateerde klachten zijn ligt denk aan de fysio
Mijn fysio is van mening dat al mijn klachten altijd ms gerelateerd zijn . Zij zeggen als je geen ms had, had je ook die klachten niet gehad . Bv peesontstekingen in mijn voeten of lage rugpijn . Dus overleg even met de fysio hoe hun daar in staan .

Avatar van Pluk.de.dag
19 februari 2024 om 09:08

Esmeralda

Mijn fysio is van mening dat al mijn klachten altijd ms gerelateerd zijn
Mijn fysio precies zo.

Qanuka00

Ik heb een chronische machtiging voor MS fysio, je betaalt dan de eerste 21 behandelingen (basisverzekering) zelf, daarna nooit meer (door dat chronische...). Alles wat MS gerelateerd is krijg ik dan vergoed.

Mocht je voor iets anders naar de fysio moeten, dan betaal je wel weer die 21 behandelingen (basisverzekering) zelf.

Het is verstandig om aanvullende verzekeringen te bekijken. Ik heb een aanvullende verzekering en dan hoef ik niet over 21 behandelingen niet het eigen risico te betalen maar over 16. Wat verder nog een bijkomend voordeel is, is dat er geen verwijzing nodig is. Bij de basis verzekering is een verwijzing nodig van bijv. huisarts / revcalidatiearts etc. Door mijn aanvullende verzekering is dit niet meer nodig.

19 februari 2024 om 12:35

Momenteel ben ik nog niet stabiel genoeg, daar zit ik ook op te wachten om het sporten naast alle MS therapieën nog op te pakken.

In onze omgeving is er Uniek Sporten https://www.unieksporten.nl/, dit staat hoog op mijn verlanglijstje. Maar ik heb het gewoon te druk met mijn eigen gezondheid overdag en het gezin, dat ik me daar nog niet klaar voor voel. Het begint langzaamaan wel te komen.