MS en het afweersysteem
Medicijnen tegen MS kunnen het afweersysteem onderdrukken. Je wordt dan makkelijker ziek van bacteriën of virussen. Hoe werkt dit precies?
In het kort
- Je afweersysteem beschermt je tegen ziekteverwekkers. Dit zijn ziekmakende bacteriën en virussen.
- Verschillende medicijnen tegen MS zijn erop gericht het afweersysteem te onderdrukken. Je bent dan minder goed beschermd tegen ziekten.
- Je zorgverlener geeft je advies over het gebruik van MS-medicijnen.
- Vaccineren helpt om je beter te beschermen tegen ziekten.
Het afweersysteem
Ieder mens heeft een afweersysteem. De cellen van het afweersysteem verdedigen je tegen ziekteverwekkers. Dit zijn bacteriën en virussen die je ziek kunnen maken. De afweercellen vallen de ziekteverwekkers aan en maken deze onschadelijk.
Het afweersysteem en MS
Heb je MS, multiple sclerose, dan is er iets mis met je afweersysteem. De afweercellen vallen niet alleen ziekteverwekkers aan. Ze richten zich ook tegen de beschermlaag rond de uitlopers van de zenuwcellen. Deze beschermlaag heet myeline. Door de aanvallen op de myeline raken je zenuwen beschadigd. Dit geeft allerlei klachten.
Het afweersysteem en MS-medicijnen
Medicijnen tegen MS zijn erop gericht het afweersysteem te onderdrukken. Daardoor worden de aanvallen op de myeline minder. Maar ook de aanvallen op de bacteriën en virussen worden minder. Die kunnen je dan makkelijker ziek maken.
Vaccineren voor een sterker afweersysteem
Het is belangrijk om de werking van MS-medicijnen te bespreken met je zorgverlener. Die kan je vertellen wat je zelf kunt doen om je afweersysteem sterker te maken. Je kunt je bijvoorbeeld laten vaccineren. Je krijgt dan via een prik een middel ingespoten waarmee je beter beschermd bent tegen bepaalde ziekteverwekkers.
Artikel met medewerking van:
- dr. Elske Hoitsma - neuroloog, Alrijne Zorggroep
- dr. Joost Smolders - neuroloog, Erasmus MC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 3 januari 2024