MS-klachten behandelen: overzicht
De gezondheidsklachten bij MS zijn heel verschillend. Welke mogelijkheden zijn er om die klachten te behandelen?
In het kort
- De klachten die je door MS hebt, bespreek je met je MS-zorgverlener. Samen zoek je naar een passende behandeling of oplossing. Het kan zijn dat je wordt doorgestuurd naar een andere zorgverlener.
- Medicijnen helpen om bepaalde MS-klachten tegen te gaan.
- Een therapeut kan je klachten behandelen met therapie, zoals fysiotherapie of logopedie.
- Soms is een operatie een oplossing, bijvoorbeeld als je een stoma nodig hebt.
- Om het leven met MS makkelijker te maken zijn er allerlei hulpmiddelen.
- Aanvullend zijn er nog allerlei therapieën om je beter te voelen, zoals aromatherapie of mindfulnesstherapie.
MS: verschillende klachten
MS, multiple sclerose, is een ziekte die allerlei verschillende klachten geeft. Van vermoeidheid tot stijve spieren, van oogklachten tot blaas- en darmproblemen. Welke MS-klachten je ook hebt, ze kunnen voor veel problemen zorgen in je dagelijks leven. > Meer over klachten bij MS
Een zorgverlener voor elke klacht
Het is belangrijk om je MS-klachten te bespreken met de MS-verpleegkundige, neuroloog of huisarts. Het kan zijn dat je dan wordt doorgestuurd naar een andere zorgverlener. Heb je bijvoorbeeld oogklachten, dan ga je naar een oogarts. En met blaasproblemen kom je vaak terecht bij een uroloog. Ook zijn er verschillende therapeuten die je kunnen helpen. Artsen en therapeuten werken samen in het MS-zorgteam van het ziekenhuis.
Medicijnen bij MS-klachten
Een arts kan je MS-klachten behandelen met medicijnen. Die zorgen ervoor dat je minder last hebt van je klachten. Voorbeelden van medicijnen tegen MS-klachten zijn spierontspanners, steroïden en antidepressiva. Let op: dit zijn geen MS-remmers. Ze hebben dus geen invloed op het verloop van de ziekte zelf. Maar ze kunnen wel de kwaliteit van je leven verbeteren.
Naar een therapeut bij MS-klachten
Bij MS-klachten zijn er ook verschillende therapeuten die je kunnen helpen. Zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of psycholoog. Met een bepaalde therapie kan de therapeut je MS-klachten behandelen. De fysiotherapeut geeft je bijvoorbeeld oefeningen om je spieren sterker te maken. Heb je problemen met spreken of slikken, dan kan de logopedist je helpen. En de psycholoog leert je hoe je kunt omgaan met klachten zoals depressie, stress en angst.
Een operatie bij MS-klachten
Een arts kan je medicijnen geven, een therapeut kan je klachten behandelen met een vorm van therapie. Maar medicijnen helpen niet altijd voldoende. En therapie werkt niet voor iedereen. Een operatie kan soms wel een oplossing zijn. Je kunt via een operatie bijvoorbeeld een urinestoma of een darmstoma krijgen. Een gespecialiseerde arts voert de operatie uit.
Hulpmiddelen bij MS-klachten
MS-klachten zijn te behandelen door een arts of een therapeut. Maar er zijn ook allerlei hulpmiddelen om het leven met MS makkelijker en prettiger te maken. Bijvoorbeeld een douchestoel, een scootmobiel of een computer met spraakherkenning. Samen met je zorgverlener kijk je welk hulpmiddel het best bij jouw MS-klachten past. Vaak verloopt de aanvraag hiervan via een ergotherapeut en de gemeente.
Aanvullende therapieën bij MS-klachten
Aanvullend op de behandeling door de arts of therapeut kun je kiezen uit allerlei therapieën om je beter te voelen. Deze aanvullende therapieën genezen MS niet, maar kunnen wel helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Voor deze therapieën is niet altijd genoeg wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Er zijn heel veel van dit soort therapieën. Bijvoorbeeld aromatherapie, mindfulnesstherapie of yogatherapie. Wil je een aanvullende therapie proberen? Bespreek dit dan eerst met je MS-zorgverlener. Die kan je vertellen of zo’n therapie geschikt voor je is of niet.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
- drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024