Behandeling en zorg

Een operatie bij MS-klachten

Als je klachten hebt door MS, kan het zijn dat medicijnen niet helpen. Of dat een therapeut niets voor je kan doen. Soms is een operatie dan een oplossing.

In het kort

  • De klachten die je door MS hebt, bespreek je met je MS-zorgverlener. Samen zoek je naar een passende behandeling of oplossing.
  • Bij bepaalde MS-klachten kan een operatie helpen.
  • Via een operatie kun je bijvoorbeeld een stoma krijgen.

MS: verschillende klachten

MS, multiple sclerose, is een ziekte die allerlei verschillende klachten geeft. Van spasmen tot reuk- en smaakverlies, van oogklachten tot blaas- en darmproblemen. Welke MS-klachten je ook hebt, ze kunnen voor veel problemen zorgen in je dagelijks leven. > Meer over klachten bij MS

Een zorgverlener voor elke klacht

Het is belangrijk om je MS-klachten te bespreken met de MS-verpleegkundige, neuroloog of huisarts. Het kan zijn dat je dan wordt doorgestuurd naar een andere zorgverlener. Heb je bijvoorbeeld oogklachten, dan ga je naar een oogarts. En met blaasproblemen kom je vaak terecht bij een uroloog. Daarnaast zijn er nog verschillende therapeuten die je kunnen helpen.

Een operatie bij MS-klachten

Een arts kan je medicijnen geven, een therapeut kan je klachten behandelen met een bepaalde therapie. Maar soms helpen medicijnen niet, of niet voldoende. En therapie werkt niet voor iedereen. Een operatie kan dan een oplossing zijn. Hiervoor kom je terecht bij een gespecialiseerde arts, die de operatie uitvoert.

Bij welke MS-klachten is een operatie mogelijk?

Hieronder lees je bij welke MS-klachten je geopereerd kunt worden:

  • Spasmen. Bij erge spasmen kun je via een operatie een baclofenpompje in je onderbuik krijgen. Baclofen is een medicijn om spasmen tegen te gaan. Het baclofenpompje zorgt ervoor dat het medicijn automatisch op de goede plek in je lichaam terechtkomt.
  • Reuk- en smaakverlies. Bij erge klachten is soms een operatie mogelijk om de neusholte wijder te maken. Je gaat dan weer beter ruiken en proeven.
  • Blaasproblemen. Als het niet meer lukt om de blaas helemaal leeg te maken, kan een permanente katheter of een urinestoma een oplossing zijn. Een permanente katheter wordt in de blaas geplaatst. Bij een urinestoma worden de urineleiders van de blaas losgemaakt en naar de buikwand geleid. Via een slangetje gaat je urine direct naar een opvangzak buiten je lichaam. Soms moet je zelf katheteriseren, je laat de urine dan via een buisje wegvloeien.
  • Darmproblemen. Bij ernstige darmproblemen kun je een darmstoma krijgen. Daarbij wordt het uiteinde van de darm rechtstreeks naar de buikwand geleid. Je ontlasting loopt dan vanuit de darm via een slangetje naar een opvangzak buiten je lichaam.
  • Seksuele problemen. Heb je als man last van een erectiestoornis, waarbij de penis niet goed stijf wordt? Via een operatie is het mogelijk om de erectie te verbeteren. Daarbij wordt in de penis een implantaat geplaatst. Met een pompje kun je de erectie dan zelf opwekken.

Ten slotte kan het bij loopproblemen en spasmen heel soms nodig zijn om te opereren. Het gaat dan om een operatie aan de spieren of zenuwen. Dit wordt alleen gedaan als de klachten heel erg zijn en een behandeling met medicijnen of therapie niet blijkt te helpen.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 januari 2024

Lees meer over MS-klachten behandelen

Volgend artikel