In het kort 

  • Als iemand met MS stopt met natalizumab is de kans op een schub groot. 
  • Wetenschappers hebben onderzocht op welk medicijn iemand met RRMS het best kan overstappen na gebruik van natalizumab. 
  • Het middel ocrelizumab lijkt het best te werken om schubs en MS-beperkingen tegen te gaan na het stoppen van de behandeling met natalizumab. 
  • De medicijnen dimethylfumaraat en fingolimod lijken minder goed te werken na natalizumab. 

Stoppen met natalizumab 

Het medicijn natalizumab wordt gebruikt om MS te remmen. Het middel is bedoeld om achteruitgang van de gezondheid tegen te gaan. Als mensen stoppen met natalizumab is de kans op een schub of terugval groot. Vaak stapt iemand daarom over op een andere MS-remmer. > Bekijk meer over de behandeling met MS-remmende medicijnen. 

Dimethylfumaraat, fingolimod of ocrelizumab 

Een internationale groep wetenschappers heeft onderzocht wat er gebeurt na de overstap van natalizumab op 3 verschillende andere medicijnen: dimethylfumaraat, fingolimod of ocrelizumab. Dit deden ze met gegevens uit een database van mensen met relapsing remitting MS (RRMS) tussen 2010 en 2021. De onderzoekers selecteerden 1.386 mensen die het medicijn natalizumab langer dan 6 maanden hadden gebruikt. Nadat deze mensen stopten met natalizumab, begonnen ze binnen 3 maanden met een van de alternatieven: 

  • dimethylfumaraat: 9,9% van de mensen 
  • fingolimod: 59,4% 
  • ocrelizumab: 30,6% 

Verschil in aantal schubs 

De wetenschappers keken naar het gemiddelde aantal schubs per jaar bij gebruik van de verschillende medicijnen. Het resultaat: 

  • dimethylfumaraat: 0,27 schubs 
  • fingolimod: 0,26 schubs 
  • ocrelizumab: 0,06 schubs 

Het lijkt erop dat mensen die dimethylfumaraat of fingolimod gebruiken na natalizumab, ruim 4x vaker een schub hebben dan bij het middel ocrelizumab.  

Meer tijd tot eerste schub 

Volgens de onderzoeksresultaten duurt het bij gebruik van ocrelizumab ook 4x langer voordat een eerste schub optreedt na het stoppen met natalizumab. En de wetenschappers zagen dat mensen die dimethylfumaraat of fingolimod gebruikten vaker stopten met het medicijn. Ook lijkt het erop dat mensen die fingolimod gebruiken 49% meer kans hebben op een toename van het aantal beperkingen door MS dan mensen die behandeld worden met ocrelizumab.  

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 18 oktober 2024