Onderzoek naar seksuele problemen bij MS
Onderzoek naar seksuele problemen bij MS wordt nog niet zo lang gedaan. De afgelopen 20 jaar zijn er steeds meer resultaten bij gekomen. Maar er is nog veel te ontdekken over de oorzaken en behandeling van seksuele problemen bij mensen met MS.
In het kort
- Seksuele problemen hebben veel invloed op de kwaliteit van leven van mensen met MS. Voor seksuele klachten is vaak weinig aandacht.
- Met vragenlijsten onderzoeken wetenschappers hoe vaak seksuele problemen voorkomen bij mensen met MS. En welke klachten het meest voorkomen.
- Wetenschappers willen de oorzaak van seksuele problemen weten, zodat ze betere behandelingen kunnen vinden. En ze bedenken manieren om de zenuwen te helpen of psychische problemen rondom seksualiteit te verminderen.
- Er is meer onderzoek nodig naar de oorzaak en behandeling van seksuele problemen bij mensen met MS. Vooral bij groepen die een kleiner deel van de samenleving zijn.
De invloed van seksuele problemen bij MS
Onderzoek naar hoe vaak seksuele problemen voorkomen bij MS, multiple sclerose, wordt vaak gedaan met vragenlijsten. Ongeveer 1 tot 2 op de 3 mensen met de MS heeft last van problemen rondom seksualiteit. Klachten die bij vrouwen met MS het meest voorkomen zijn:
- minder zin hebben in seks
- minder opgewonden worden
- het niet groter en gevoeliger worden van de clitoris bij seksuele opwinding, ook wel: clitorale erectie
- de vagina wordt niet nat genoeg
- minder gevoel in de vagina
- pijn tijdens de seks
- niet kunnen klaarkomen
Klachten die bij mannen met MS het meest voorkomen zijn:
- minder zin hebben in seks
- de penis wordt niet stijf genoeg
- problemen met klaarkomen
Mindere kwaliteit van leven
Seksuele problemen verminderen de kwaliteit van leven van mensen met MS. Sommige mensen met MS hebben meer last van seksuele klachten dan van hun andere MS-klachten.
Weinig aandacht voor seksuele problemen
Wetenschappers onderzoeken ook hoe MS-zorgverleners omgaan met het onderwerp seksualiteit. Uit een vragenlijst onder zorgverleners in Nederlandse MS-centra bleek dat 2 van de 5 artsen geen vragen stelden aan mensen met MS over hun seksualiteit. De meerderheid van deze artsen gaf aan niet genoeg kennis te hebben van seksuele klachten. Of ze vonden het onderwerp seksualiteit niet belangrijk genoeg tijdens het spreekuur.
Seksuele klachten bespreken
Uit onderzoek blijkt dat mensen met MS hun klachten wel graag willen bespreken met hun zorgverleners. Wetenschappers onderzoeken nu hoe MS-zorgverleners seksuele klachten beter kunnen vaststellen.
> Lees meer over het bespreken van seksuele klachten met je zorgverlener
Vragenlijst om seksuele problemen vast te stellen
Seksuele problemen vaststellen kan bijvoorbeeld met een vragenlijst over seksuele klachten die speciaal is ontwikkeld voor mensen met MS. De vragenlijst maakt de invloed van MS op seksualiteit duidelijk. Bijvoorbeeld of er sprake is van gevoelloosheid in de geslachtsdelen door schade aan zenuwen die belangrijk zijn bij seksuele opwinding. En er zijn vragen over andere invloeden van MS op seksualiteit, zoals andere MS-klachten en psychische klachten. Hierdoor kunnen mensen met MS en hun zorgverleners weten welke klachten er zijn en wat de oorzaak is van die klachten.
Onderzoek naar de behandeling van seksuele problemen bij MS
Onderzoek naar de oorzaken van seksuele problemen bij MS zorgt dat mensen met MS en zorgverleners beter kunnen zoeken naar een goede behandeling. Hiervoor is het belangrijk dat behandelaren vragen naar seksualiteit. En dat mensen met MS erover praten met hun zorgverleners. Is de oorzaak van seksuele problemen bijvoorbeeld schade aan zenuwen in het bekkengebied? Dan kan het prikkelen van zenuwen misschien helpen.
Psychische problemen behandelen
Ook het behandelen van psychische problemen kan seksuele klachten verbeteren en zorgen dat mensen met MS meer tevreden zijn over hun seksualiteit. Wetenschappers onderzoeken verschillende vormen van psychologische therapie bij seksuele problemen, zoals groepstherapie.
Onderzoek naar diversiteit binnen onderzoek naar seksualiteit
Wetenschappers hebben ook onderzocht hoe onderzoek naar seksualiteit bij MS wordt uitgevoerd. Ze ontdekten dat vragenlijsten vaak wel naar geslacht vragen, maar niet naar genderidentiteit. Bijvoorbeeld of iemand zich man, vrouw of iets anders voelt. Onderzoeken vermelden zelden of er non-binaire of intersekse mensen deelnemen. Daarnaast vermelden studies vaak niet of er homoseksuele, lesbische of biseksuele deelnemers meedoen aan het onderzoek. Ook wordt er weinig onderzoek gedaan naar verschillende vormen van seks, zoals soloseks.
Meer onderzoek naar diverse groepen
Ook neemt het overgrote deel van de onderzoeken naar seksualiteit de afkomst van de deelnemers niet mee in het onderzoek. Het is belangrijk om te kijken naar verschillen zoals afkomst, gender en seksuele voorkeur. Op die manier kunnen onderzoeksresultaten iedereen met MS helpen, niet alleen een bepaalde groep. Er is dus meer onderzoek nodig bij diverse groepen mensen met MS.
Artikel met medewerking van:
- dr. Oliver Gerlach - neuroloog, Academisch MS Centrum Zuyd
- drs. Hanneke Bolt - arts-seksuoloog, Erasmus MC
- Mirjam Hemker, MSc - klinisch seksuoloog, Reade Amsterdam
- Rutgers - onafhankelijk expertisecentrum seksualiteit
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 17 maart 2025