Plasmaferese bij een schub, werkt het?

  • Gepubliceerd op: 17 september 2024
  • Categorie: Nieuws over onderzoek

Voor een schub kun je een infuus krijgen of pillen slikken. Dit zorgt ervoor dat de schub sneller overgaat. Maar wat als het infuus of de pillen niet werken? In sommige gevallen is er dan een andere behandeling mogelijk: plasmaferese.  

Zo gaat plasmaferese

In je bloed zitten cellen en plasma, een vloeistof. In het plasma zitten stoffen die bij MS ontstekingen in het centrale zenuwstelsel veroorzaken. Bij plasmaferese worden deze stoffen uit het bloed gefilterd.

Hoe dit werkt? Een apparaat scheidt de cellen van het plasma. Het oude plasma wordt weggegooid. Nieuw plasma wordt toegevoegd aan het bloed. Daarna gaat het bloed weer met een buisje terug het lichaam in.

Plasmaerese werkt goed bij jonge mensen met MS

Onderzoekers van de Universiteit van Belgrado in Servië hebben plasmaferese bij mensen met MS onderzocht. Is plasmaferese een goede behandeling bij een schub?  

De onderzoekers zagen dat plasmaferese vooral bij jonge mensen met een schub goed werkt. Ze zagen dat MS-klachten na 5 tot 7 behandelingen met plasmaferese waren verminderd.  

Neuroloog Zoé van Kempen van het MS Centrum in Amsterdam zegt hierover: 

Er zijn zeker aanwijzingen dat de behandeling werkt. Maar plasmaferese is niet helemaal zonder risico. Daarom zouden we graag nog beter weten hoe goed de behandeling echt werkt.

Lees meer over dit onderzoek naar plasmaferese op MS.nl