Veranderende vriendschappen door MS
MS verandert je leven. Het kan ook invloed hebben op je relaties en vriendschappen. Wat kun je merken aan vrienden? En hoe ga je hiermee om?
In het kort
- Het contact met mensen om je heen kan veranderen door MS. Bijvoorbeeld omdat klachten het moeilijker maken af te spreken met vrienden.
- Sommige mensen zijn heel betrokken en bezorgd. Anderen weten niet hoe ze met je om moeten gaan na de diagnose of eindigen het contact.
- Voor vrienden kan het moeilijk zijn om te zien wat MS met je doet, vooral als je steeds meer klachten krijgt. Het helpt om hierover met ze te praten.
- Vrienden kunnen je steunen. Bedenk of je hulp nodig hebt en vraag hierom. Je bepaalt zelf wat je wel en niet prettig vindt.
- Het kan ook fijn zijn om nieuwe vrienden te vinden die je situatie begrijpen. Mensen met of zonder MS.
Ander contact met vrienden door MS
MS, multiple sclerose, is voor iedereen anders. De invloed die de ziekte heeft op je dagelijks leven verschilt per persoon. Hoe je hierop reageert, wisselt ook. Soms heb je meer behoefte aan contact met vrienden. Maar het kan ook dat je even minder aandacht of energie hebt voor vriendschappen. Of dat je minder vaak af kunt spreken door nieuwe klachten. Het contact met mensen om je heen kan dus behoorlijk veranderen door MS.
De reactie van vrienden als je MS hebt
Vrienden kunnen ook verschillend reageren op je MS-diagnose. Sommigen weten niet goed wat MS is of hoe ze hiermee om moeten gaan. Soms wordt het contact minder. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Iemand kan het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je klachten te zien. Of niet goed weten wat te doen. Andere vrienden kunnen juist extra betrokken zijn. Ze leven met je mee en zijn bezorgd om je. Het is daarom belangrijk met je vrienden te blijven praten. Het is voor hen vaak moeilijk om te zien wat MS met je doet. Vooral als je steeds meer klachten krijgt door MS.
Tips om contact te houden met vrienden
Deze tips kunnen helpen om vriendschappen te behouden:
- Laat weten hoe je contact wil houden. Als je graag contact hebt met iemand, zeg dit dan. Leg uit wat voor jou fijn is. Misschien heb je geen tijd of energie om naar iemand toe te gaan, maar kun je wel af en toe bellen. Of vragen of iemand langs wil komen. Geef ook aan welk moment van de dag voor jou prettig is.
- Geef je vrienden informatie over MS. Verwijs ze naar online websites met informatie, zoals MS.nl. Of laat ze bijvoorbeeld deze video over MS zien. Zo kunnen ze je beter begrijpen.
- Noem wat je wel en niet wil bespreken. Vrienden weten niet altijd wat ze wel en niet mogen vragen. Of ze vertellen verhalen over mensen die ze kennen die ook ziek zijn. Zeg het als je dit niet fijn vindt. Of als je dit juist wel prettig vindt.
- Vertel hoe mensen met je om moeten gaan. Het kan voelen alsof anderen je meer als patiënt dan als persoon zien. Vrienden bedoelen hun zorgen vaak goed. Geef aan hoe je wil dat mensen met je omgaan. Vertel het ook als je liever praat over iets anders dan MS.
- Toon interesse in de ander. Probeer ook aandacht te hebben voor het leven van de mensen om je heen. Het is niet erg als dit even minder is door je MS. Dit kan een vriend meestal wel begrijpen. Maar een vriendschap werkt vaak het beste als het contact beide kanten op gaat.
- Bedenk nieuwe activiteiten. Soms lukken dingen die je vroeger deed niet meer door MS. Maar er zijn vaak genoeg andere dingen te bedenken om met vrienden te doen. Misschien moet je hier even aan wennen. Maar ook nieuwe activiteiten kunnen een vriendschap leuk houden.
- Vraag hulp als dat nodig is. Vrienden kunnen je steunen. Dit kan met gesprekken, maar ook met praktische hulp. Bedenk of je hulp nodig hebt en vraag hierom. Vrienden willen graag iets voor je doen als dat nodig is. Maar ze kunnen niet je gedachten lezen, dus wees duidelijk over wat je nodig hebt.
- Wees eerlijk. Doe niet alsof het goed met je gaat als dat eigenlijk niet zo is. In een vriendschap kun je vertellen dat het minder gaat of dat je verdrietig bent. Dit geeft vrienden een beter beeld van je situatie.
Vriendschappen kwijtraken
Niet alle vriendschappen blijven een leven lang. Dat geldt voor alle vriendschappen. Ook zonder MS kan een vriendschap soms minder sterk worden of zelfs stoppen. Het is belangrijk om zelf te kiezen waar je je tijd en energie aan besteed. Soms kun je een vriendschap nog herstellen. Praat over wat je niet fijn vindt of wat je anders zou willen. Sorry zeggen of een nieuwe start maken, kan een vriendschap verbeteren.
Vriendschappen loslaten
Het kan ook rust geven om een verloren vriendschap los te laten. Vaak kosten die vriendschappen meer energie dan dat je ervoor terugkrijgt. Je kunt zelf kiezen welke vrienden je graag wil behouden. Bedenk goed welke mensen voor jou het belangrijkst zijn. Zeker als je door MS minder tijd en energie kan besteden aan vriendschappen.
Nieuwe vrienden maken
MS heeft invloed op je leven. Misschien verandert het ook wie je bent, je interesses en behoeften. Bij die verandering ontstaan soms nieuwe vriendschappen. Je kunt ook zelf op zoek naar nieuwe vrienden die bij je passen. Afhankelijk van je klachten zijn er verschillende manieren om mensen te ontmoeten:
- Activiteiten in een groep. Denk na over je hobby's en interesses. Zijn er plekken waar je dit in een groep kunt doen? Bijvoorbeeld een schildercursus als je van schilderen houdt. Of een actiegroep als politiek je interesseert.
- Vrijwilligerswerk. Misschien moet je stoppen met werken door MS. Als vrijwilliger doe je iets goeds voor de samenleving. En je kunt er nieuwe mensen ontmoeten. Er zijn verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk met MS.
- Contact met de buurt. Dichtbij huis kan je ook leuke mensen kunt ontmoeten. Bijvoorbeeld een gezellige buurvrouw of buurman. Een eenvoudig praatje kan soms uitgroeien tot een mooie vriendschap. Er bestaan ook speciale maatjesprojecten.
- Online vriendschappen. Als je vooral thuiszit, kun je ook online contact leggen. Bijvoorbeeld via sociale media of gamen. Of ontmoet andere mensen met MS in de community op MS.nl.
Artikel met medewerking van:
- Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
- Petra Prinssen - seksuoloog, Praktijk Seksualiteit en Welzijn
- Rutgers - onafhankelijke expertisecentrum seksualiteit
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 18 maart 2025