In het kort 

  • Ocrelizumab is een behandeling voor RRMS. Het is veilig, helpt MS onder controle te houden en helpt schade in het centrale zenuwstelsel te voorkomen. 

  • Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de behandeling met ocrelizumab in de vroege fase van de ziekte. 

  • In dit onderzoek werden mensen met RRMS in een vroege fase van hun ziekte behandeld met ocrelizumab.  

  • 2 van de 3 deelnemers kregen tijdens het onderzoek geen schubs en geen nieuwe beperkingen door MS. 

  • Ocrelizumab kan een goede eerste keuze zijn voor mensen die net de diagnose RRMS hebben gekregen. 

Ocrelizumab 

Ocrelizumab is een vorm van hoogeffectieve therapie bij MS. Dit betekent dat het een sterk medicijn is om MS te remmen. Maar de kans op heftige bijwerkingen is ook groter. Zoals een ernstige infectie. Ocrelizumab werkt vaak goed als behandeling voor mensen met RRMS als mildere MS-remmers niet goed genoeg werken.  

Vroeg starten met ocrelizumab 

De onderzoekers wilden weten hoe veilig en effectief het is om in een vroege fase van de ziekte te starten met ocrelizumab. Hiervoor onderzochten ze mensen die: 

  • de diagnose RRMS minder dan 3 jaar geleden kregen 
  • geen andere MS-behandeling hadden gehad 
  • lichte tot matige klachten hadden 
  • tussen de 18 en 55 jaar oud waren 

Het onderzoek

Het onderzoek vond plaats in meerdere landen. De studie duurde 192 weken. Dat is 3 jaar en 9 maanden. Tijdens die 192 weken werden de deelnemers behandeld met ocrelizumab. De onderzoekers controleerden regelmatig: 

  • hoe vaak deelnemers een terugval hadden 

  • of er veranderingen waren op de MRI-scan 

  • of MS-klachten erger werden 

Geen nieuwe ziekteactiviteit 

In totaal deden 553 mensen met MS tot het einde van het onderzoek mee. Na 192 weken zagen de onderzoekers dat 2 van de 3 deelnemers geen nieuwe ziekteactiviteit hadden. Dit betekent dat ze in die periode geen schubs hadden, geen verergering van MS-klachten én geen nieuwe afwijkingen op de MRI-scan. Keken de onderzoekers alleen naar de MRI-scans, dan zagen ze dat 85% van de deelnemers geen nieuwe MS-littekens had gekregen. Van de 10 deelnemers hadden er 9 geen schub gekregen in de 192 weken van het onderzoek.  

Bloedonderzoek 

Ook onderzochten de wetenschappers het bloed van de deelnemers. Daarin zit NfL, een stofje dat laat zien hoe actief de MS is. De deelnemers hadden voor de behandeling met ocrelizumab gemiddeld meer van dit stofje in hun lichaam dan gezonde mensen. Na 48 weken behandeling met ocrelizumab hadden de deelnemers evenveel NfL in hun lichaam als gezonde mensen. 

Bijwerkingen 

Er waren geen nieuwe of onverwachte bijwerkingen. 15% van de deelnemers kreeg een heftige bijwerking. 5% van de deelnemers moest stoppen met ocrelizumab vanwege de bijwerkingen. Ook reacties op het infuus kwamen voor. Ongeveer de helft van de deelnemers kreeg hier last van.  

Geen controlegroep 

In dit onderzoek was er geen controlegroep. Dit zou bijvoorbeeld een groep deelnemers met RRMS zijn die geen ocrelizumab krijgen. Hierdoor is het moeilijk te zeggen of in dit onderzoek ocrelizumab effectiever is dan andere MS-remmers. 

Conclusie 

Ocrelizumab is een veilige en doeltreffende behandeling voor mensen met RRMS in de vroege fase van de ziekte. De meeste deelnemers bleven stabiel zonder nieuwe ziekteactiviteit. Deze beschermende werking van ocrelizumab zou kunnen opwegen tegen de bijwerkingen. De studie laat zien dat vroeg starten met ocrelizumab nuttig kan zijn.  

Wat betekent dit voor mensen met MS? 

Ocrelizumab lijkt een optie te zijn als eerste behandeling bij RRMS. Toch betekent dit niet dat iedereen die net de diagnose RRMS heeft gekregen, direct ocrelizumab kan gebruiken. De richtlijn voor de behandeling van MS adviseert te beginnen met een minder effectief middel. Toch kan een neuroloog hier in overleg met de persoon met MS van afwijken. 

Laatst bijgewerkt door redactie op: 24 december 2024