In het kort

  • Natalizumab is een medicijn dat de ziekte MS kan afremmen bij mensen met relapsing remitting MS (RRMS).
  • Het medicijn wordt normaal elke 4 weken toegediend. Dit kan het risico verhogen op een zeldzame infectie van de hersenen: PML.
  • Toediening om de 6 weken is vergelijkbaar met om de 4 weken. Het risico op PML lijkt lager.

Langere tijd tussen toedieningen van natalizumab

Natalizumab remt ontstekingen door MS, multiple sclerose, in de hersenen en het ruggenmerg. Mensen met MS krijgen deze MS-remmer in het ziekenhuis via een infuus. Hiervoor moeten ze elke 4 weken naar het ziekenhuis. Het doel van deze studie was om te testen of een langere tijd tussen infusen met natalizumab net zo goed werkt en veilig is. De onderzoekers gebruikten gegevens uit een register in Koeweit. De studie liep van 2018 tot 2023. De deelnemers:

  • hadden relapse-remitting MS
  • kregen elke 4 weken natalizumab voor minstens een jaar voor de start van de studie

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Dr. Zoé van Kempen, neuroloog bij MS Centrum Amsterdam, doet ook onderzoek naar het behandelschema van natalizumab. Zij was niet betrokken bij deze studie uit Koeweit. Ze legt uit waarom dit onderzoek belangrijk is: "Een persoonlijke behandeling met natalizumab, waarbij er meer tijd tussen de infusen zit, heeft belangrijke voordelen. De kans op PML wordt kleiner. Dat is een ernstige bijwerking van natalizumab. Misschien zorgt zo’n persoonlijke behandeling er ook voor dat iemand minder snel besmet raakt met het JC-virus. Dit virus kan leiden tot PML. Naast de veiligheid is het heel belangrijk dat mensen met MS niet onnodig naar het ziekenhuis komen. En dat een behandeling kan worden aangepast aan de behoefte van iedere persoon met MS."

Deelnemers

In totaal deden 243 mensen mee aan het onderzoek uit Koeweit: 69 mannen en 174 vrouwen. Van hen stapten 202 over naar een 6-wekelijkse toediening van natalizumab. De overige 41 bleven bij een toediening om de 4 weken. 

De onderzoekers keken naar:

  • het aantal schubs
  • het verloop van de ziekte, gemeten met de EDSS-score
  • nieuwe afwijkingen op de MRI scan van de hersenen
  • bijwerkingen van nataluzimab

De deelnemers werden gemiddeld 6 jaar gevolgd. 

Behandelschema’s even werkzaam

Natalizumab om de 6 weken toedienen laat dezelfde resultaten zien in veiligheid en werking als de standaard toediening van elke 4 weken. Er waren geen belangrijke verschillen in het aantal schubs, bijwerkingen, nieuwe afwijkingen op de MRI van de hersenen of verloop van de ziekte tussen beide groepen. 

Negatieve effecten

De bijwerkingen van natalizumab waren in deze studie meestal mild en kwamen niet vaak voor. De meest gemelde bijwerking was depressie (1,6% van alle deelnemers). Niemand kreeg de ernstige bijwerking PML. 

Een deel van de deelnemers stopte voor het einde van de studie met natalizumab. Dit was bij 1 op de 15 deelnemers. De grootste reden om te stoppen was een besmetting met het JC-virus. 

Het behandelschema met elke 6 weken een infuus past niet bij iedereen. Iets meer dan 2 op de 5 deelnemers (41%) wisselde weer terug naar elke 4 weken een toediening.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat natalizumab om de 6 weken toedienen een goede optie kan zijn. Het werkt net zo goed en is even veilig als de toediening om de 4 weken. Wel moet er naar de persoonlijke situatie van de persoon met MS worden gekeken. Voor sommige mensen is een behandelschema met om de 4 weken een toediening beter. Bijvoorbeeld omdat er toch weer ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg verschijnen.

Nederlands onderzoek

Nederlandse wetenschappers onderzoeken zo’n persoonlijk behandelschema met natalizumab. "In eerder onderzoek werd gemeten hoeveel medicijn mensen nog in het bloed hadden voor een nieuw infuus. Daarop werden de behandelweken aangepast", legt dr. van Kempen uit. "In een nieuwe studie, SUPERNEXT, krijgen deelnemers elke 6 weken een infuus. Als ze dan nog steeds natalizumab in het bloed hebben, wordt de behandeling verder aangepast. De resultaten hiervan verwachten we eind 2026."

Laatst bijgewerkt door redactie op: 4 maart 2025