In het kort

  • Bij veel nieuwe MS-remmers is niet bekend of ze ook veilig zijn tijdens een zwangerschap.
  • Duitse onderzoekers keken naar de invloed van MS-medicijnen op problemen tijdens de zwangerschap of bij de baby.
  • Er was bij sommige medicijnen een risico dat de baby erg klein was bij de geboorte.
  • Meer onderzoek is nodig naar infecties en aangeboren afwijkingen door MS-medicijnen.
     

Onderzoek naar medicatie tijdens zwangerschap

Duitse onderzoekers gebruikten gegevens uit een register van meer dan 3700 vrouwen met MS die zwanger werden. Sommige deelnemers gebruikten MS-remmers tijdens hun zwangerschap, anderen niet. De onderzoekers keken of problemen tijdens de zwangerschap en bij de baby vaker voorkwamen als de moeder bepaalde medicijnen gebruikte.

De resultaten

  • De onderzoekers zagen geen groter risico op een miskraam of vroeggeboorte bij vrouwen die medicatie gebruikten.
  • Ernstige infecties waren zeldzaam, maar kwamen het vaakst voor bij vrouwen die fumaraten (dimethylfumaraat en diroximelfumaraat) gebruikten aan het begin van de zwangerschap.
  • Vrouwen die natalizumab gebruikten tijdens het 2e en 3e trimester hadden vaker antibiotica nodig. Dit was ook zo bij vrouwen die ocrelizumab, rituximab of ofatumumab gebruikten.
  • Bij de meest krachtige soorten medicijnen waren baby’s het vaakst klein en lichter van gewicht bij de geboorte.
  • MS zelf kan misschien ook een effect hebben op de groei van een baby in de buik. Vrouwen met MS kregen namelijk vaker kleine baby’s dan vrouwen zonder MS. Ook als ze geen medicatie gebruikten tijdens de zwangerschap.
     

Geen verhoogd risico op miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Deze studie onderzocht de veiligheid van MS-remmers tijdens de zwangerschap. De onderzoekers vonden geen ernstige problemen zoals een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bij het gebruik van MS-remmers tijdens de zwangerschap. 

Vertraagde groei bij sommige MS-remmers

Sommige MS-remmers, zoals fingolimod, ponesimod, ozanimod en natalizumab kunnen beter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. De baby’s van vrouwen die deze medicijnen gebruikten tijdens de zwangerschap waren kleiner. 

Hoogeffectieve medicijnen tijdens de zwangerschap

De hoogeffectieve medicijnen natalizumab, ocrelizumab, rituximab en ofatumumab kunnen geschikt zijn voor vrouwen met actieve MS tijdens de zwangerschap. Maar ook bij deze medicijnen bestaat de kans dat de baby kleiner en lichter is bij de geboorte. 

Meer onderzoek nodig

Van sommige medicijnen zoals teriflunomide, alemtuzumab en cladribine waren er te weinig gebruikers in het onderzoek om conclusies te trekken. Ook is er meer onderzoek nodig naar zeldzame problemen zoals ernstige infecties.

Het onderzoek heeft nieuwe informatie gegeven over de risico’s van MS-medicatie tijdens de zwangerschap. Dit is belangrijk zodat artsen beter advies over medicatie kunnen geven aan vrouwen met MS die zwanger willen worden.

Overleg met je arts

Als je zwanger wil worden of zwanger bent en je gebruikt medicatie, bespreek dit dan met je neuroloog. Samen kunnen jullie de voordelen en de risico’s bekijken die gelden voor jouw persoonlijke situatie.

Laatst bijgewerkt door redactie op: 25 februari 2025