In het kort 

  • Beweging is belangrijk om gezond te blijven. Dit geldt ook voor mensen met MS. 
  • Uit onderzoek in Amerika blijkt dat pijn mensen met MS kan tegenhouden om voldoende te bewegen. 
  • Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek bewoog te weinig doordat ze pijn hadden in hun lichaam. 
  • Volgens de onderzoekers moeten MS-zorgverleners per persoon kijken hoeveel iemand met MS kan bewegen. En welke beweegoefeningen het best bij iemand passen. 
  • Verschillende soorten pijn hebben een verschillende invloed op hoeveel mensen met MS bewegen. 

Bewegen om gezond te blijven 

Om gezond te blijven is het belangrijk om voldoende te bewegen. Voor mensen met MS is dit vaak niet mogelijk, omdat zij pijn hebben. Wetenschappers in Amerika onderzochten welke invloed pijn heeft op de hoeveelheid beweging van mensen met MS. Wat blijkt? Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek bewoog minder dan hen aangeraden werd. 

Verschillende soorten pijn 

De onderzoekers keken naar drie verschillende soorten pijn: 

  • Weefselpijn. Ook wel: nociceptieve pijn. Dit is pijn die komt doordat een deel van het lichaam beschadigd is. Bij MS kan dit bijvoorbeeld gebeuren door spasmes of spierkrampen. 
  • Zenuwpijn. Ook wel: neuropathische pijn. Dit is pijn die komt door beschadigde zenuwcellen. Het geeft een brandend gevoel of het gevoel van speldenprikjes. 
  • Nociplastische pijn. In het Engels ook wel: Widespread pain with nociplastic features. Of kort: WPNF. Dit is pijn die komt doordat de hersenen pijn niet goed verwerken. De pijn is moeilijk te omschrijven of aan te wijzen. Vooral mensen met MS-klachten zoals vermoeidheid hebben hier last van. 

Last van pijn bij MS 

Van de 938 deelnemers aan het onderzoek had ongeveer 42% last van weefselpijn. 9% had last van zenuwpijn en ruim 20% van nociplastische pijn. Ruim 1 op de 5 deelnemers had last van een combinatie: zenuwpijn en nociplastische pijn. 6% van de mensen in het onderzoek had geen last van pijn bij MS. 

De invloed van pijn op de hoeveelheid beweging 

De kans dat iemand zonder pijn voldoende bewoog bleek 2x zo groot als bij mensen met pijn. Ruim 60% van de deelnemers in het onderzoek bewoog minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Verdere conclusies uit het onderzoek: 

  • Mensen die alleen weefselpijn of zenuwpijn hadden, bewogen vaak meer dan mensen met een combinatie van pijn. 
  • Er was weinig verschil tussen mensen met een combinatie van pijn en mensen met alleen nociplastische pijn. 
  • Hoe erg iemand last had van nociplastische pijn bepaalde hoeveel iemand bewoog. Meer pijn zorgde dat iemand minder bewoog. 

Wat heeft iemand met MS aan dit onderzoek? 

Volgens de wetenschappers is het belangrijk dat MS-zorgverleners aandacht hebben voor de invloed van pijn op de hoeveelheid beweging die iemand met MS krijgt. Hierbij is het nodig om te kijken welke soort pijn iemand voelt. Een fysiotherapeut kan helpen in het begeleiden van mensen met MS bij bewegen. Het is belangrijk dat per persoon gekeken wordt hoeveel iemand kan bewegen. En welke beweegoefeningen haalbaar zijn. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 18 oktober 2024