Onderzoek naar medicijnen bij oudere mensen met MS
Er zijn steeds meer oudere mensen die multiple sclerose, MS, hebben. Ook het gebruik van sterke medicijnen voor MS neemt toe onder ouderen. Krachtige medicijnen, zoals ocrelizumab en cladribine, zijn goed in het remmen van achteruitgang. Ook houden ze schubs goed tegen. Maar de kans op ernstige bijwerkingen is wel groter. Deze MS-remmers en hun bijwerkingen zijn goed onderzocht bij mensen jonger dan 50. Maar wetenschappelijk onderzoek naar MS-remmers bij ouderen is tot nu toe minder vaak gedaan.
Onderzoek in Argentinië
Daarom onderzochten Argentijnse wetenschappers de medische gegevens van mensen met MS uit 2 MS-centra in Zuid-Amerika. Ze verdeelden de gegevens in 2 groepen: ouder en jonger dan 50 jaar. De onderzoekers konden in het medisch dossier zien of de mensen met MS medicijnen gebruikten om MS te remmen. En of ze last hadden van bijwerkingen bij die medicijnen. Zoals een ontsteking van de urineweg of luchtweg, infusiereacties, een tekort aan afweercellen of leverproblemen. Daarnaast keken de onderzoekers of er andere aandoeningen waren aangegeven in het medisch dossier.
Ocrelizumab meest voorkomend medicijn
In totaal werden de gegevens van 882 mensen met MS onderzocht. Hiervan waren er 141 (16%) 50 jaar of ouder. Van deze oudere groep gebruikte 1 op de 3 mensen een krachtige MS-remmer. Bijna de helft van de mensen in de oudere groep gebruikte ocrelizumab. De gemiddelde duur van de behandeling was ongeveer 2 jaar. De meest voorkomende bijwerking bij mensen ouder dan 50 was een ontsteking van de urineweg. 1 op de 5 ouderen had daar weleens last van. Er waren geen grote verschillen tussen de oudere en jongere groep in andere bijwerkingen zoals ontsteking van de luchtweg, infusiereacties, verminderde afweercellen, kanker of leverproblemen.
Veilig gebruik van krachtige medicijnen
Het korte gebruik van krachtige medicijnen lijkt veilig te zijn voor mensen met MS die ouder zijn dan 50 jaar. Ontstekingen van de urineweg komen wel vaker voor in deze groep.