Het effect van natalizumab tijdens de zwangerschap op pasgeboren baby's
Natalizumab kan het aantal schubs tijdens de zwangerschap verminderen. Maar het medicijn heeft invloed op pasgeboren baby's. Wetenschappers onderzochten dit.
Onderzoeksinformatie
In het kort
- Als iemand tijdens een zwangerschap stopt met het gebruik van natalizumab, kan dit zorgen voor ernstige schubs.
- Langer gebruik van natalizumab tijdens de zwangerschap heeft mogelijk invloed op de baby.
- Duitse wetenschappers wilden hier meer over weten en onderzochten daarom de gegevens van 350 zwangerschappen van vrouwen met MS uit een Duitse database.
- De onderzoekers zagen dat vrouwen die na het eerste trimester stopten met natalizumab vaker een schub kregen dan vrouwen die het medicijn langer gebruikten.
- De baby's van moeders die langer natalizumab gebruikten, hadden vaker last van een hematologische aandoening. Dit zijn problemen met het bloed, het beenmerg of de lymfeklieren.
Natalizumab tijdens de zwangerschap
Natalizumab is een medicijn dat de kans op schubs kleiner maakt. Als iemand stopt met natalizumab, kan dit zorgen voor ernstige schubs. Dit gebeurt ook bij zwangeren die stoppen met het medicijn. Natalizumab heeft mogelijk invloed op de gezondheid van de baby in de buik. Maar tot nu toe was dit nog niet in een groot onderzoek aangetoond. Duitse wetenschappers hebben nu de gegevens van 350 zwangerschappen van mensen die natalizumab gebruikten, onderzocht.
Vaker een schub bij stoppen natalizumab
Vrouwen die na de eerste drie maanden van hun zwangerschap stopten met natalizumab, hadden vaker een schub dan vrouwen die het medicijn langer gebruikten:
- ruim 32% van de groep die vroeg stopte met natalizumab, kreeg een schub
- bijna 6% van de groep die doorging met natalizumab, kreeg een schub
De groep die eerder stopte met natalizumab had ook na de zwangerschap vaker een schub:
- bijna 48% van de groep die vroeg stopte met natalizumab, kreeg een schub
- bijna 23% van de groep die doorging met natalizumab, kreeg een schub
Natalizumab gebruiken tijdens de zwangerschap verkleint volgens de onderzoekers dus de kans op een schub tijdens en na de zwangerschap.
Meer problemen bij pasgeborenen
In beide groepen kregen ongeveer evenveel vrouwen een kind dat te vroeg geboren werd of een ernstige, aangeboren afwijking had. De onderzoekers zagen wel een verschil in het aantal pasgeborenen met een hematologische aandoening. Dit is een ziekte aan het bloed, het beenmerg of de lymfeklieren. Bijvoorbeeld bloedarmoede of een te kleine hoeveelheid bloedplaatjes.
- bij vrouwen die na 3 maanden zwangerschap nog natalizumab gebruikten, had bijna 54% van de pasgeborenen een hematologische aandoening
- bij vrouwen die na 33 weken zwangerschap nog natalizumab gebruikte, had bijna 69% van de pasgeborenen een hematologische aandoening
Bij vrouwen die voor de 33 weken zwangerschap stopten met natalizumab, had bijna 44% van de pasgeborenen een hematologische aandoening.
En wat nu?
Natalizumab tijdens de zwangerschap verkleint de kans op schubs tijdens en na de zwangerschap. Maar pasgeborenen van moeders die het medicijn na het eerste trimester gebruiken, hebben vaak een hematologische afwijking. Dit is een tussentijds onderzoeksresultaat. De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek nodig is naar hoe deze kinderen zich in hun eerste levensjaar ontwikkelen. Dan kan beter bepaald worden of de voordelen van natalizumab voor de moeder opwegen tegen de nadelen voor de baby.
De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl
Laatst bijgewerkt door redactie op: 18 oktober 2024