De werking en veiligheid van siponimod bij SPMS
Er zijn nog weinig goede behandelingen voor mensen met SPMS. Het middel siponimod kan dit veranderen. Wetenschappers onderzochten de werking en veiligheid van dit medicijn.
Onderzoeksinformatie
In het kort
- Siponimod is een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van secundair progressieve MS.
- Onderzoekers hebben gekeken hoe goed het medicijn werkt bij 227 mensen met MS. Ook onderzochten ze de veiligheid van siponimod.
- De onderzoekers zagen dat het medicijn de achteruitgang van de gezondheid bij MS gelijk kan houden.
- Volgens de onderzoekers is goede begeleiding van de behandeling wel nodig. Ook moeten het verloop van de ziekte en de bijwerkingen van het medicijn bijgehouden worden.
Siponimod: bij SPMS
Voor mensen met secundair progressieve multiple sclerose, SPMS, zijn er nog weinig behandelingen. Siponimod is een medicijn voor deze groep mensen met MS. Wetenschappers hebben onderzocht hoe goed dit medicijn werkt. Hiervoor onderzochten ze de achteruitgang van de gezondheid van mensen met MS en bekeken ze MRI-scans. Ook onderzochten ze de veiligheid van het medicijn, door te kijken naar de bijwerkingen en waarom mensen stoppen met siponimod.
Het onderzoek: 4 meetmomenten
Aan het onderzoek deden 227 mensen met SPMS mee. De onderzoekers verzamelden gegevens van deze groep aan het begin van het onderzoek en na 6, 12 en 18 maanden. Uiteindelijk hebben ze vooral de gegevens bij 6 en 12 maanden gebruikt, omdat bij het laatste meetmoment nog maar 41 mensen meededen. De onderzoekers hebben bij deze groep nog wel dieper onderzoek gedaan naar de achteruitgang bij MS.
Positieve resultaten met siponimod
De onderzoekers zagen dat bijna 65% van de deelnemers aan het onderzoek na 12 maanden aangeeft dat de achteruitgang door MS gelijk is gebleven. Bij iets meer dan 21% van deze groep is zelfs een verbetering van de gezondheid gemeten. De onderzoekers zagen op scans:
- na 6 maanden ontstekingen of littekens bij 24,1% van de deelnemers
- na 12 maanden ontstekingen of littekens bij 29,6% van de deelnemers
Bijwerkingen: lymfopenie
Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek had last van bijwerkingen van siponimod. Het meest voorkomend was lymfopenie, een te lage lymfocytenwaarde. Dit betekent dat er te weinig lymfocyten in het bloed zitten. Dat zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor een goed werkend afweersysteem. 31,2% van de deelnemers stopte met siponimod door bijwerkingen of een verslechtering van de gezondheid.
De werking en veiligheid van siponimod
De onderzoekers concluderen dat siponimod helpt om ervoor te zorgen dat de gezondheid bij MS niet verder achteruitgaat. Maar de onderzoekers vinden het wel belangrijk dat de behandeling goed begeleid wordt. En dat de achteruitgang en bijwerkingen goed in de gaten worden gehouden.
De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl
Laatst bijgewerkt door redactie op: 13 november 2024