In het kort 

  • Cognitieve therapie is een behandeling die wordt ingezet bij vermoeidheid.  
  • Wetenschappers hebben 2 vormen van de therapie met elkaar vergeleken. 
  • Het blijkt dat een online behandeling met cognitieve gedragstherapie even goed werkt als een behandeling in een praktijk. 
  • De therapie werkt het best bij de vorm van de therapie naar eigen voorkeur.  

Cognitieve therapie bij vermoeidheid 

Vermoeidheid is een van de klachten die vaak voorkomen bij mensen met MS, multiple sclerose. Een behandeling die hier goed bij lijkt te helpen, is cognitieve therapie.  

Naar een afspraak bij een behandelaar 

Cognitieve therapie vindt vaak face-to-face plaats. Het reizen van en naar die plek kan vermoeiend zijn voor iemand met MS. Daarom vroegen Nederlandse onderzoekers zich af of een online behandeling net zo goed werkt. Die behandeling kan iemand thuis volgen via internet.  

Online net zo goed als behandeling face-to-face 

De onderzoekers vergeleken 2 groepen van ruim 80 personen. De ene groep kreeg face-to-face therapie. De andere groep deed de therapie online. Wat bleek? De behandeling werkte even goed in beide groepen. Twee derde van de mensen had minder vermoeidheidsklachten na het volgen van de therapie. Het maakte hierbij niet uit of de therapie online of face-to-face was.  

Wat betekent dit voor mensen met MS? 

De onderzoekers concluderen dat online cognitieve therapie een efficiënte vervanging is voor face-to-face cognitieve therapie. De onderzoekers zagen daarbij de beste resultaten bij de vorm van therapie die de voorkeur had van de deelnemer.  

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 18 oktober 2024