Hulp bij problemen met sociaal gedrag
Meer informatie over dit onderzoek en contactgegevens van de onderzoekers vind je op de website van de Hersenstichting.
Meer hierover op de website van de HersenstichtingSociale cognitie omvat het vermogen om sociale informatie waar te nemen, te begrijpen en hier gepast op te reageren. Problemen in de sociale cognitie kunnen voorkomen bij diverse neurologische aandoeningen die de hersenen beschadigen, zoals MS. Deze problemen in de sociale cognitie kunnen onder andere leiden tot veranderingen in het gedrag en miscommunicatie met anderen.
Let op: de tekst hieronder is deels overgenomen van CCMO.nl. De redactie controleert de informatie voor plaatsing bij de onderzoekers en na plaatsing periodiek in het register. > Meer over Onderzoek op MS.nl
T-ScEmo staat voor Training Sociale cognitie en Emotieregulatie. Deze behandeling verbetert bij patiënten met traumatisch hersenletsel onder andere het herkennen van emoties op het gezicht en het begrijpen van een ander. Ook ervaarden mensen met traumatisch hersenletsel die T-ScEmo kregen een verbeterde kwaliteit van leven.
Omdat er voor andere neurologische aandoeningen waar sociale cognitieproblemen zich voordoen nog geen bewezen werkzame behandeling beschikbaar is, wordt in het huidige onderzoek gekeken of de T-ScEmo behandeling net zo effectief is bij andere neurologische aandoeningen, zoals MS. Daarnaast onderzoekt het onderzoeksteam of er factoren zijn die deze effectiviteit beïnvloeden. Wanneer T-ScEmo inderdaad effectief blijkt voor deze diverse neurologische patiëntgroepen met stoornissen in de sociale cognitie, kan de behandeling uiteindelijk breed ingezet worden in de revalidatiezorg.
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere:
leeftijd 18-75
stabiele fase van de ziekte
aanwezigheid van een naaste ander
wilsonbekwaamheid, beoordeeld door de neuropsycholoog en/of neuroloog
ernstige cognitieve problemen (afasie, verwaarlozing, geheugenverlies, dementie) en/of ernstige gedragsproblemen (agressie, apathie) die de behandeling verstoren, te beoordelen door een neuropsycholoog.
ernstige (andere) medische aandoeningen of lichamelijk onvermogen die patiënten verhinderen om naar het ziekenhuis / revalidatiecentrum te komen
niet beschikbaar zijn van een goede ander (levenspartner, familielid, goede vriend) die de proxy-vragenlijsten kan invullen
niet bereid zijn om toestemming te geven dat belangrijke/onverwachte bevindingen gedeeld worden met de huisarts
onverwachte progressie van de ziekte tijdens het onderzoek kan reden zijn om de patiënt uit te sluiten
Universitair Medisch Centrum Groningen
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek.
Meer informatie over dit onderzoek en contactgegevens van de onderzoekers vind je op de website van de Hersenstichting.
Meer hierover op de website van de HersenstichtingLaatst bijgewerkt door redactie op: 13 november 2024