Researchproject: Invloed MS op sociale, dagelijks leven

Laatste activiteit: 22 december 2024 7 reacties 8 volgers 2 waarderingen
20 november 2024 om 11:20

Beste allen, 

Zoals de meesten van jullie, heb ook ik MS. Hoewel het fysiek niet aan mijn buitenkant te zien is, merk ik dat de ziekte in het dagelijks leven wel degelijk invloed heeft. Zo beïnvloedt het de interactie met mijn omgeving, het beïnvloedt de mate waarin ik mee kan doen in de maatschappij, het beïnvloedt mijn dagelijks leven. 

Ik las vorig jaar een artikel waarin stond dat de hersencapaciteit van chronisch zieken voor 50 procent in beslag wordt genomen door hun ziekte. Ik merk dat zelf ook. Je bent zo bezig met jezelf overeind te houden dat er voor andere ‘wereldse’ zaken minder ruimte meer is in je hoofd. Ik ervaar dat de buitenwereld dit maar moeilijk begrijpt. 

Omdat ik weet dat meer mensen met MS hier mee te maken hebben, ben ik een researchproject gestart om deze cognitieve ‘symptomen’ te verduidelijken en te verhelderen voor de buitenwereld. Mijn uiteindelijke doel is een boek te schrijven hierover; zelf ben ik journalist en antropoloog. Dit wordt geen zelfhulpboek of persoonlijk relaas, maar een samenstelling van ervaringen van lotgenoten, en kennis en kunde van wetenschappers en experts. Ik heb onder andere neurowetenschapper aan het LUMC, Hanneke Hulst, hiervoor al geïnterviewd.

 Vandaar deze oproep: ik ben op zoek naar mensen met MS, die zich in bovenstaand verhaal herkennen. Ik zou je graag willen interviewen over je ervaringen hieromtrent.

 Wil je meedoen, stuur mij dan een persoonlijk bericht via deze site. Ik hoor graag van je.

 Mvg, MarjoleinvW

 

 

17 december 2024 om 12:02

Hoi Marjolein, dit klinkt heeeel herkenbaar: jezelf staande zien te houden en dat kost veel energie. De buitenwereld ziet/merkt dit echter niet. Ik wil best meewerken aan jouw onderzoek.

Groetjes,

Marlous

17 december 2024 om 19:17

Inderdaad een herkenbaar verhaal.

Ik wil wel meewerken aan jouw onderzoek.

Groetjes,

Marleen

19 december 2024 om 09:37

Hoi Marjolein,

Ik ben helaas zwaar gehandicapt geraakt door de primaire vorm van MS (elektrische rolstoel, hulp op afroep, kan nog maar één ledemaat enigszins bewegen). Na moeilijke beginjaren ben ik juist positief in het leven komen staan. Ik kan zelfs nu genieten van mijn leven. Op eigen kracht: zonder therapeutische begeleiding en zonder medicijnen als antidepressiva en slaappillen. En medische kennis heb ik ook niet: ik ben een techneut.

Over hoe ik er bovenop gekomen ben heb ik een boek geschreven, puur bedoeld om andere mensen met langdurige lichamelijke beperkingen door een willekeurige ziekte(bij mij MS), een ongeval of bij ouderdom vrijblijvend en ter inspiratie te helpen een positieve draai te geven aan het leven met beperkingen. Zodat iedereen zelf kan bepalen of, wat en hoe je iets doet met wat hem of haar het meeste aanspreekt in de eigen situatie. En verantwoord gaat uitproberen om beter voor te komen staan.

Mijn boek is GRATIS te downloaden vanaf de website www.genietenmetbeperkingen.nl. Hier kun je ook meer informatie over mijn boek en mijzelf vinden, waaronder een podcast met beeld en geluid over geluk(ik sta in het rijtje met bekende Nederlanders als Freek de Jonge en Mark Rutte)

Met alle plezier werk ik mee aan jouw onderzoek.

20 december 2024 om 09:57

Dag Marjolein, interessant onderwerp!

Ik ben psycholoog en heb mij de afgelopen 30 jaar in mijn werkzame leven bezig gehouden met neuropsychologisch onderzoek in de psychiatrie. maar ik ben ook een lotgenoot .en heb MS PP.

Ik heb dus veel patiënten onderzocht met psychologische problematiek soms gecombineerd met somatische aandoeningen. Mensen gaan er inderdaad verschillend mee om waardoor de impact van de beperkingen wisselend wordt ervaren.

Er verandert zoveel: de rol die je hebt in je sociale relaties, je maatschappelijke positie, je toekomstverwachtingen, hoe mensen naar kijken en met je omgaan, een nieuwe balans vinden in de wederkerigheid in vriendschappen, de toegenomen afhankelijkheid. Poeh dat is hard werken! Ik zeg vaak: chronisch ziek zijn is ook een baan.

Ikzelf maak er ook een ontwikkeling in door. Het lijkt me leuk om met jou een gesprek aan te gaan. Succes met je project!

Bewerkt op 20 december 2024 om 11:39
21 december 2024 om 09:50

Hallo Marjolein,

Heb 40 jaar MS, maar pas sinds een aantal jaar echt problemen met evenwicht, die anderen zien.

Mijn dochter heb ik altijd zo laten leven dat ze niets merkte van mijn MS.

Nu ze 34 is krijg ik enorme verwijten van haar terwijl ik juist het idee had dat alles wat ik deed, juist voor haar goed was.

Wss verkeerde beslissingen. Roerig leven gehad. Oa 200 km verder gaan wonen.

Dus wil wel mee doen aan dit project. Gewoon omdat het mss anderen kan helpen.

21 december 2024 om 11:11
HansvH
Hoi Marjolein, Ik ben helaas zwaar gehandicapt geraakt door de primaire vorm van MS (elektrische rolstoel, hulp op afroep, kan nog maar één ledemaat enigszins bewegen). Na moeilijke beginjaren ben …
Lees volledige reactie van HansvH

Beste Hans, de link verwijst mij naar "www.beperkingen.nl". aat daar iets mis?Ik heb de goede website gevonden en het boek gedownload.

Groet, Piet

Avatar van Nick Rutten
22 december 2024 om 10:09

Hoi Marjolijn, heel herkenbaar! Mijn diagnose kwam pas 2 jaar geleden, de beperking waren er al veel eerder. Ik wil graag meewerken aan je onderzoek.

Gr. Nick