Welk hulpmiddel en wanneer ?

Laatste activiteit: 4 september 2024 30 reacties 14 volgers 1 waardering
Avatar van Esmeralde
18 augustus 2024 om 10:20

Ik heb een vraag wie beslist welk hulpmiddel je nodig hebt en wanneer ?

Ik begreep bij revalidatie dat dat in principe de revalidatie arts is .
Ik heb nu voor het eerst een revalidatie arts .Ik heb al diagnose ms sinds 2008.
Ook zeiden ze bij revalidatie dat het gaat op aangeven van patiënt. Ik ken mezelf een beetje als het aanvragen van hulpmiddelen aan mij afhangt komt er nooit of in ieder geval veelste laat een hulpmiddel . Een voorbeeld ik kan nu Max 100 m lopen zonder klachten in huis en dicht rondom huis red ik net . Ik ben nu net een evo aan het proberen , op advies van fysiotherapeute van revalidatie. Ik had dit zelf nooit bedacht. Maar ook met evo is de loopafstand niet meer dan 300 m zonder klachten . Kan ook niet langer staan dan 2 min maximaal. Zouden jullie daar een hulpmiddel voor aanvragen?
Ik zou zo doorgaan en steeds vaker op de bank blijven zitten en dingen gaan ontwijken omdat het niet kan.

Ik ben heel benieuwd hoe gaan jullie hiermee om ? En hoe en wie heeft beslist over aanvraag van jou hulpmiddelen?

18 augustus 2024 om 14:48

Het is afhankelijk van het soort hulpmiddel. De revalidatie-arts kan meestal wel een goede inschatting maken van wat nodig is. Maar het is uiteindelijk aan de zorgverzekering en/of de gemeente wat je daadwerkelijk krijgt.

Zorg en ondersteuning om zelfredzaam te blijven, valt onder de WMO en dat vraag je aan bij de gemeente. Denk aan een rolstoel, een driewielerfiets, een trippelstoel, woningaanpassingen.

Hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging gaan vanuit de Zorgverzekeringswet. En dat gaat eigenlijk op dezelfde manier als medicatie: je revalidatie-arts schrijft het voor en over het algemeen wordt het dan ook vergoed.

Met jouw beperkingen zou ik zeker een WMO-melding maken bij je gemeente. Als je maar zó kort kunt lopen en staan, is participeren en een eigen huishouding voeren al niet meer vanzelfsprekend... Vraag je revalidatie-arts om een verwijzing naar de ergotherapeut, die kan meedenken in wat nodig is.

Ik heb via de revalidatie-arts een EVO gekregen. En hij heeft geadviseerd een transportrolstoel aan te vragen. Die heb ik uiteindelijk zelf gekocht (lichtgewicht opvouwbaar, die wilde de gemeente niet verstrekken), net als een opvouwbare wandelstok. Ik heb nu een WMO-melding lopen voor een elektrische driewielfiets.

Je doet jezelf echt tekort door je wereld steeds kleiner te laten worden omdat het lichamelijk niet meer lukt.

Bewerkt op 18 augustus 2024 om 14:50
Avatar van Esmeralde
18 augustus 2024 om 15:31

Dank je voor je reactie Nessa

Ik heb dus sinds kort pas contact met een revalidatie arts maar al wel diagnose en klachten sinds 2008 . Heb altijd alles zelf uitgezocht. Ik weet opzich wel de weg naar de aanvraag van hulpmiddelen. Het is meer van wanneer vraag je het aan en wie ?

Ergens zit in mijn hoofd rolstoel en loophulpmiddelen gebruik je alleen als je helemaal niet meer kan lopen . Ik weet het rare gedachtengang

Is echt zoeken naar wanneer en welk hulpmiddel

Bewerkt op 18 augustus 2024 om 18:18
18 augustus 2024 om 17:24

Dat laatste herken ik zo. Voelde ook zo raar om een rolstoel te hebben in het begin. Maar zonder kon ik inderdaad met de rollator maar een paar 100m. Inmiddels buiten volledig rolstoelafhankelijk, of met mijn 3wieler maar lopen kan ik niet.

Ik denk dat het bij mij meer bij mijn fysio is ontstaan en zo verder bij de ergotherapeut.

19 augustus 2024 om 14:41

Ik heb al sinds mijn diagnose 4 jaar geleden een rolstoel nodig. Ik kon toen in eerste instantie nog een meter of 100 lopen, inmiddels is dit 30 meter. Ik heb een rolstoel i.c.m. met volledig elektrische handbike, omdat fietsen me ook niet lukt i.v.m. balans houden. Dit geeft super veel vrijheid. Een transportrolstoel is wel heel anders als een lichtgewicht (vastframe) rolstoel. Ik heb de eerste 6 maanden rondgereden in een transportrolstoel van medipoint en wat was dat een zwaar ding.

Ik heb dit samen met de ergotherapeut uitgezocht tijdens mijn revalidatietraject. In een revalidatiecentrum kun je vaak ook verschillende dingen uitproberen, dus dat is heel handig. De ergotherapeut kan ook meedenken in wat in welke situatie handig is en werkt. Maak vooral ook een lijstje waarin je nu beperkt wordt of wat je weer zou willen doen. En dan kan hij/zij met je meekijken wat de oplossingen zouden kunnen zijn voor je. Je hebt bijvoorbeeld ook loopfietsen voor volwassenen. Ik mocht dat niet proberen van de kinderen, die hadden daar een andere associatie mee. Maar wie weet is het in jou situatie ook nog een idee. Hopelijk kom je eruit.

oud-deelnemer
19 augustus 2024 om 19:14

Als wil blijven bewegen dan zou ik eerst met een loopfiets beginnen mandje voor op dan kan ook naar de winkel ben zelf eerst met crunch krukken begonnen daarna loopfiets toen dat niet meer scootmobiel. Als goed verzekerd bent en bent daarnaast ook chronisch dus ja bespreek het met je arts beweging blijft belangrijk 👍

Groet ja. v/d.b

Marianne
Moderator
19 augustus 2024 om 20:23
Moderator

Hallo Esmeralde,

Ik wil je een hart onder de riem steken om hulpmiddelen te gebruiken en aan te vragen, wanneer je ze nodig hebt. Het kan je leven echt verbeteren.

Hier is een lijstje met de hulp(middelen) die ik sinds mijn diagnose in 2021 heb gehad en door wie ze zijn voorgesteld/aangevraagd/gefinancieerd.

Groeten, Marianne

-Huishoudelijk hulp - gefinancieerd door de WMO, voorgesteld en aangevraagd door mijn mijn maatschappelijke werker tijdens de revalidatie (Amsterdam) en door de ergotherapeute (na mijn verhuizing naar Den Haag)

-Nordic Walking stokken - voogesteld door en uitgeprobeerd met de ergotherapeute tijdens de revalidatie. Zelf aangeschafd/betaald.

Rollator - zelf aangeschaft (eigen initiatie/besluit) voor een langere vakantie naar Italie. Ik was bang om (weer) te vallen omdat de wegen in Rome soms tamelijk slecht zijn en er ook meer heuvels/hellingen zijn. De rollator heeft mijn leven zo immens verbeterd. Ik kan weer zoveel meer!

Driewieler (Easy Rider) - voorgesteld door de fysiotherapeute, gefinancieerd door de WMO, aangevraagd door de ergotherapeute

Avatar van Esmeralde
19 augustus 2024 om 21:21

Dank jullie voor de reacties

20 augustus 2024 om 09:57

Als je in het dagelijks leven tegen beperkingen aan loopt dan is het zinvol een afspraak te maken met een ergotherapeut. Een ergotherapeut kan samen met jou, in jou eigen woonomgeving, bekijken wat er nodig is om zo goed mogelijk te functioneren in de ADL en HDL.

Avatar van Esmeralde
20 augustus 2024 om 11:00

Wat is HDL?

20 augustus 2024 om 15:18

Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen

Huishoudelijke Dagelijkse Levensverrichtingen

20 augustus 2024 om 17:07

Dank je wel Babs, eventjes niet aan gedacht deze termen volledig te vermelden. 👍

Avatar van Esmeralde
20 augustus 2024 om 18:37

Ik kende Adl maar Hdl niet 🤭🤭

21 augustus 2024 om 19:02

Ik kon 2 jaar geleden nog maar 200 meter lopen achter elkaar. Kreeg mijn linkervoet niet goed opgetild "voetheffer" verstoord. Via een revalidatie arts heb ik een foot-up gekregen. Inmiddels kan ik al 3km achter elkaar lopen. De foot-up kun je ook aanschaffen zonder verwijzing.ik ben er super blij mee.

23 augustus 2024 om 16:51

Hi Esmeralde,

Ik herken je vraag en heb dezelfde zoektocht. Lange adem... Hopelijk heb je iets aan mijn verhaal.

Ik ben er achter gekomen dat je voor verschillende mogelijke hulpmiddelen bij verschillende zorgverleners moet zijn. En dat je als je pech hebt terecht komt bij iemand die alleen de 'eigen' mogelijkheden kent en promoot en zegt dat er niks anders is. En dan begint over beter accepteren van je MS;-)

In mijn geval: ik heb een HFAD en foot-up gekregen op verwijzing van de revalidatiearts/ fysiotherapeut van het ziekenhuis. Het is betaald door de zorgverzekering. Ik kan hierdoor ipv 15 nu 30-45 minuten wandelen, heel fijn. Dat doel van het revalidatietraject was gehaald:-)

De fysiotherapeut van ziekenhuis zei dat er verder geen mogelijkheden voor mij zijn, want een rolstoel is (nog) niet nodig en een loopfiets (daar vroeg ik naar) ook niet vond de fysiotherapeut. Maar ondertussen kan ik nog steeds niet een dagje uit, dat was een ander doel voor het revalidatietraject. Ik wil graag weer een keer een middagje naar de stad of naar de dierentuin of op vakantie naar het buitenland, dat is al jaren geleden. En mede door de berichten op ms.nl zie ik wat er allemaal voor mogelijkheden zijn:-)

Ik ben blijven zoeken naar hulp, kwam terecht bij de ergotherapeut van het ziekenhuis (=2e lijnszorg) die mij doorverwees naar een zelfstandig gevestigde 1e lijns ergotherapeut die gespecialiseerd is in deze vraag (vergoeding hulpmiddel is dan door gemeente/WMO). Ik heb haar telefonisch al gesproken en zij zei dat er ook voor mij van alles mogelijk is, o.a. inderdaad een loopfiets en dat ze me bij de zoektocht gaat helpen:-) Volgende week heb ik met haar een afspraak, ze komt zelfs bij me thuis!

27 augustus 2024 om 10:41

Een les die ik gelukkig snel heb geleerd; zodra je je afvraagt of een hulpmiddel je kan helpen, ben je er al aan toe. Zorg dan ook dat je het in huis haalt; het maakt je leven makkelijker en daarmee leuker!

Aanvulling: Ik moest even zoeken naar het verhaal dat ik op het oude forum had geplaatst: https://forum.msweb.nl/viewtopic.php?p=217396#p217396

Bewerkt op 28 augustus 2024 om 08:13