Revalidatie

4 oktober 2024 1 waardering 2 reacties

En dan zijn ruim 3 maanden revalideren ineens klaar . Natuurlijk wist ik dat die dag zou komen. En is het fijn dat ik de energie die ik besteedde aan revalidatie nu voor andere dingen kan gebruiken.

Heeft revalidatie gebracht wat ik voor ogen had ? In eerste instantie ben ik geneigd te zeggen . Nee niet wat ik gehoopt had . Meer energie en meer kunnen zonder hulpmiddelen zo gewoon mogelijk . In tweede instantie heeft het me meer gebracht dan ik had verwacht had maar op een ander vlak .

Ik heb meer rust in mijn hoofd . Ik voel me niet meer schuldig. Ik heb bevestiging dat ik het niet fout doe en dat het niet mijn schuld is , maar dat ik het juist super goed doe . En ik stel me niet aan de vermoeidheid en klachten zijn er echt . En ja dat zijn best veel en ernstige klachten . En ik heb me gehoord gevoeld en serieus genomen . Dat is zo belangrijk. Ik heb ook uitgesproken dat ik door hoe diagnose en ziekte verloop is geweest en benaderd door professionals en mijn moeder , gemaakt heeft dat ik me snel een aansteller voel en mijn klachten bagatelliseer en maar door ga en ver over mijn grenzen ga .
Ook dit zo hier op schrijven is een enorme stap.

Ik heb ook geleerd om gewoon eerlijk te zeggen dat het niet goed gaat en dat ms KUT is . En niet te zeggen ach valt wel mee ik ga er niet dood aan , komt wel goed , er zijn mensen die hebben veel meer klachten dan ik .
Ik negeer en bagataliseer mijn klachten niet meer . En het eerlijk voelen en zien van de klachten maakt dat het lijkt alsof ik achteruit ben gegaan , maar dat is niet zo het is de keiharde realiteit die ik niet kon en wilde zien .
En dat is moeilijk dat doet ongelofelijk veel pijn . Gelukkig krijg ik daar nog ondersteuning van de medisch psycholoog bij komende tijd .

Tijdens de revalidatie heb ik 2 evo’s gekregen en heb ik nu niet meer zo veel pijn in mijn voeten , maar zijn we ook tot de conclusie gekomen dat de maximale loopafstand ook met de evo’s maar maximaal 130 m is en traplopen niet veilig en verantwoord is . En dat is maar een heel klein stukje lopen . Met dit besef zijn we ook tot de conclusie gekomen dat er hulpmiddelen moeten komen en is het gesprek met de WMO aangevraagd. En de zoektocht naar het juiste hulpmiddel voor verplaatsen buitenshuis .
Duidelijk is dat er voor binnen een traplift en trippelstoel komen. Voor verplaatsen buiten zijn we er ook uit , maar hangt het van het WMO team af of zij er mee akkoord gaan. Ik en de ergotherapeut hebben besloten dat een vast frame rolstoel met een elektrische aankoppelbike de beste oplossing is . Gisteren heb ik proef mogen rijden . En dat voelde goed . Dit is een hulpmiddel dat bij mij past . Hier kan ik mee wat ik het liefst wil. Zelf de boodschapjes doen bij slager en groentenboer even over de markt . Maar ook een stukje rijden in en om Oudewater . En hij kan mee in de auto dus als we willen kan het mee. Wat ik ook echt mis en weer wil is de natuur in bijvoorbeeld een boswandeling. En met off-road banden op rolstoel en aankoppelbike kan dat. De offroad banden gaan me ook helpen hier in Oudewater omdat het straatwerk slecht is met veel hobbels en kuilen. Historische binnenstad. En ik woon in de binnenstad .

Conclusie revalidatie heeft niet gebracht wat ik had gehoopt, maar iets veel belangrijkers .

Als laatste nog een foto van proefrijden . Deze rolstoel en aankoppelbike zijn niet op de juiste maat , Maar het voelde goed . En dat is ook nieuw dat ik dat kan zeggen over een hulpmiddel.

Avatar van Sara
4 oktober 2024 om 15:35

Wat mooi dat je je pijnlijke maar zinvolle inzichten met ons deelt.

Heel veel mensen met MS zullen dit herkennen; ik ook, hoewel mijn klachten best meevallen 😜

Avatar van Esmeralde
4 oktober 2024 om 18:03
Sara
Wat mooi dat je je pijnlijke maar zinvolle inzichten met ons deelt. Heel veel mensen met MS zullen dit herkennen; ik ook, hoewel mijn klachten best meevallen 😜
Lees volledige reactie van Sara

Dank je

Ik denk dat het belangrijk is om ook dit te delen

En het is ook goed voor mij en mijn verwerking om te delen

Avatar van EsmeraldeEsmeralde

Heeft zelf MS

Vorm MS (nog) onbekend

Blogt sinds maart 2024

Volgende blogpost

Terug naar blog